Отдел Конкуренция на Европейската комисия е започнал да събира доказателства

...
Отдел Конкуренция на Европейската комисия е започнал да събира доказателства
Коментари Харесай

ЕК проверява доставчиците на газ за Европа за антиконкурентно поведение

" Отдел " Конкуренция " на Европейската комисия е почнал да събира доказателства за пазарното държание на главните снабдители на газ на европейския пазар. Целта е да открият възможни доказателства за антиконкуретно държание ", съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симпсън по време на съвет " Транспорт, телекомуникации и енергетика " в Люксембург, отдаден на високите енергийни цени в Европейски Съюз.

Министрите на страните-членки не реализираха съответни съглашения по въпроса заради липса на единно мнение.

Министърът на инфраструктурата на Словения Йерней Въртовец, чиято страна сега ръководи Европейски Съюз, съобщи, че съгласно множеството министри, краткосрочните ограничения за омекотяване на ценовия удар би трябвало да бъдат взети на национално равнище.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симпсън акцентира:

" Поискахме Агенцията за съдействие сред регулаторите на сила да даде оценка въз основата на доказателства за действието на пазара на електричество. Срещнах се с нейния шеф Кристиян Зинглерсен през вчерашния ден, с цел да обсъдим тази задача. Поисках първичните данни да ни бъдат предоставени още в средата на ноември, а на 22-ри същия месец - цялостното изследване. Тогава организацията би трябвало да предложи на Комисията и рекомендации, които тя да обмисли. "

Като решение на казуса еврокомисар Сипмсън посочи за следващ път възобновимите източници и заяви, че за първи път предходната година те са произвели повече ток от изкопаемите горива в Европейски Съюз.

Дискусиите по въпроса ще продължат 6 седмици. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР