Отдалечената работа намалили видимостта на собствениците на фирми по отношение

...
Отдалечената работа намалили видимостта на собствениците на фирми по отношение
Коментари Харесай

Работа от разстояние? Шефовете не вярват на служителите


Отдалечената работа понижили „ видимостта ” на притежателите на компании във връзка с разноските
(снимка: CC0 Public Domain)

Коронавирусната рецесия продължава да тормози хората по целия свят и хибридният работен модел се чака като само допустимо решение за доста бизнес области. Но практиката да се работи от вкъщи изисква високо равнище на доверие сред бизнес ръководителите и техните чиновници. А дали то е налице?

Ново изследване на DiviPay разкри, че 50% от притежателите на дребни и междинни предприятия (МСП) не имат вяра, че техните чиновници са правилни изключително във връзка с разноските, които вършат от името на бизнеса. Също по този начин 30% от притежателите на компании не се доверяват на чиновниците, които държат бизнес кредитна карта или имат позволение да вършат разноски от името на компанията.

Това допуска, че продължителните договорености за отдалечена работа са понижили „ видимостта ” за доста притежатели на компании във връзка с разноските и потреблението на корпоративни кредитни карти от техните чиновници, отбелязва.

Липсата на доверие е по-голяма измежду притежателите на компании със напълно дребен брой чиновници, чийто бизнес е и по-крехък във финансово отношение. 42% от предприятията с до трима чиновници не се доверяват изцяло на чиновниците с корпоративни карти или позволение за разноски. При по-големите компании с 16-50 и с 51 до 200 чиновници този дял на обезпокоените шефове е доста по-малък и се колебае към 20%.

Погледнато от друга позиция, колкото по-малък е бизнесът, толкоз по-голяма е вероятността шефовете да не имат вяра, че чиновниците им са напълно правилни при изработката на фирмени разноски. 48% от предприятията с до трима чиновници, 50% от тези с 3-15 чиновници, 53% от тези с 16-50 и 58% от предприятията с 51-200 чиновници считат, че техните чиновници не разходват парите на компанията почтено.
още по тематиката
А дали тези терзания са основателни? Според изследването на Divipay, 32% от притежателите на компании с 16-200 души личен състав са „ хванали ” свои чиновници да вършат покупки за персонални движимости или такива, които не са утвърдени и възможни в категориите разноски на бизнеса. При по-малките предприятия, тези с 3-15 чиновници, делът на злоупотребилите е 25%, а при най-малките компании с до 3 чиновници е 2%.

„ Тревожно е да се види сходна липса на доверие сред притежателите на компании и техните чиновници ”, споделя Даниел Княз, съосновател и основен изпълнителен шеф на DiviPay. „ Това допуска, че на доста от дребните предприятия им липсва система, която да обезпечи съответна видимост върху разноските и метода, по който служебните пари се употребяват от чиновниците ”.

По думите на Княз, отдалечената работа евентуално е изострила съществуващото съмнение – той акцентира нуждата от по-голяма видимост над разноските и потреблението на корпоративни банкови карти. „ Без сходна видимост и доверие притежателите на бизнеси евентуално прекарват часове в поправяне на разноски и рискуват загуби на облага ”.

А по какъв начин злоупотребяват чиновниците и защо харчат фирмени пари без утвърждение? Проучването разкрива персоналните покупки, които злоупотребилите чиновници са създали благодарение на фирмена банкова карта. Най-честият случай на закупуване на нещо с такава карта е обвързван с храна или кафе. Има обаче случаи, когато чиновници са заплатили с фирмени пари за персонални пътувания, дарове, електроуреди, „ играчки за възрастни ” и даже за мебели.

Някои притежатели на компании споделят, че покупките са били инцидентни, т.е. служителят с сбъркал персоналната си банкова карта със служебната. В други случаи обаче чиновниците са създали персонална покупка и умишлено са я декларирали като бизнес разход, наблягайки евентуалния минус на фирмените карти, които не оферират видимост в действително време за бизнеса.

„ С продължаващата неустановеност към пандемията и нейното влияние върху доста бизнеси, дребните и междинните компании са се свили и стегнали бюджетите си повече от всеки път – при тях дребните неточности в разноските могат да основат огромни несъответствия и главоболия ”, разяснява Княз.

„ Тревожното е, че някои чиновници са фактически отговорни. Те са създали персонални покупки и напълно умишлено са ги показали като бизнес разноски. Ето този тип корист със средства може да докара до проблеми с отговорността за притежателите на предприятия и да хвърли компанията в котел с врящ катран ”, обобщава анализаторът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР