Отчужденият син на тайландския крал настоява за открита дискусия за монархията в знак на отхвърляне на закона срещу клеветата

...
Отчужден син на краля на Тайланд, който е прекарал почти
Коментари Харесай

Отчужден син на краля на Тайланд, който е прекарал почти целия си зрял живот далеч от своя homeland неочаквано стана публичен с убеждението си, че откритите дискусии за монархията на страната трябва да бъдат позволени, в отхвърляне на строгия кралски анти-d...

От JINTAMAS SAKSORNCHAI Associated Press 20 септември 2023 г., 10:32 AMFacebook след присъствие фотоизложба в Ню Йорк за хора, които са били обвинени по закона, член 112 от Наказателния кодекс на Тайланд. Така нареченият закон за обидата на величието наказва обидата на монарха, най-близкото му семейство и регента с до 15 години затвор за престъпление.

„Обичам и ценя монархията, но вярвам, че е по-добре да знаеш, отколкото да не знаеш. Всеки човек има собствено мнение въз основа на собствения си опит. Ако не ги слушате, техните гледни точки или мнения не изчезват“, пише Vacharaesorn, който работи в адвокатска кантора в Ню Йорк. „Друга е историята дали сте съгласни или не с тях. Говорете помежду си с разум.“

Законът е много противоречив не само поради строгите си наказания, но и защото всеки, не само кралското семейство, може подавайте жалби за предполагаеми нарушения в полицията. Критиците казват, че често се използва за потискане на политическото несъгласие и посочват много арести на продемократични протестиращи от правителството на бившия премиер Прают Чан-Оча, който ръководи военен преврат през 2014 г. и остана лидер на страната до миналия месец.

Поддръжниците на закона казват, че монархията е основата на тайландската идентичност и трябва да бъде недосегаема.

Vacharaesorn е един от четиримата синове, които крал Maha Vajiralongkorn има с втората си съпруга, Sujarinee Vivacharawongse, бивша актриса. През 1996 г. тогавашният престолонаследник се разведе със Суджарини, която се премести в чужбина с децата си. Най-малката им дъщеря е взета обратно от кралското семейство и е наречена принцеса Сириванавари Нариратана, но четиримата синове остават отчуждени и нямат никакви официални кралски титли.

42-годишният Вачараесорн, който дълго време беше далеч от общественото внимание, привлече голямо внимание през август, когато направи кратко изненадващо завръщане в Тайланд, където посети благотворителна организация и няколко будистки храма, за да участва в молитви и дарения. Преди да замине, той каза на репортери, че желае Тайланд да бъде „страна, пълна с надежда“ и че тайландците „ще се уважават един друг, ще се изслушват един друг, без значение кои сме“.

Изявлението му относно член 112 беше публикувано след разпространени онлайн снимки, на които той присъства на изложбата в Колумбийския университет в понеделник с нейния организатор Павин Чачавалпонгпун, тайландски академик и язвителен критик на роялисткото тайландско общество, който живее в изгнание . Тайландският паспорт на Пейвин беше анулиран през 2014 г. от военно правителство и сега той е доцент в Центъра за изследвания в Югоизточна Азия на университета в Киото. на монархията бяха подчертани след изборите през май в Тайланд, на които прогресивната партия „Движение напред“ спечели най-много места, но парламентът й отказа власт. Консервативните членове на установения от военните Сенат гласуваха съвместно с Камарата за блокиране на партийния лидер Пита Лимяроенрат да стане министър-председател, позовавайки се на призива на партията за лека реформа на закона за обидата на величието.

В сряда Върховният съд наложи на бивш депутат от разпуснатата партия "Бъдеще напред", предшественик на партията "Движение напред", доживотна забрана за политическа дейност заради няколко публикации във Facebook за монархията, които счете за сериозно етично нарушение от задълженията й като законодател.

Съдът каза, че публикациите са били направени много преди Паника Ванич да стане член на парламента, но неуспехът й да ги изтрие или промени по-късно показа „неуважение към монархията, която трябва да бъде защитена от конституцията.“

Най-малко 257 души са били обвинени в обида на величието в 278 случая от ноември 2020 г. включително най-малко 20 непълнолетни, според групата Thai Lawyers for Human Rights. Правителството на Прают започна репресиите, когато се сблъска с улични протести на студентски групи, търсещи по-голяма демокрация, включително реформи на монархията.

Крал Ваджиралонгкорн се е женил четири пъти и е седем деца, но не е посочил официален наследник.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР