Отбори от шест училища показаха сериозна подготовка и много знания

...
Отбори от шест училища показаха сериозна подготовка и много знания
Коментари Харесай

Ученици демонстрираха знания под мотото „Ядрената енергетика – сигурно бъдеще” /снимки/

Отбори от шест учебни заведения демонстрираха сериозна подготовка и доста познания в ученическото съревнование по спешна подготвеност, проведено от АЕЦ „ Козлодуй ” и Сдружение „ Жените в нуклеарната промишленост WiN – България ”.
Проявата се организира на 4 май под мотото „ Ядрената енергетика – несъмнено бъдеще ” и притегли участници от Професионална гимназия „ Васил Левски ” – Мизия, Професионална гимназия по нуклеарна енергетика (ПГЯЕ) „ Мария Склодовска-Кюри ” – Белене, ПГЯЕ „ Игор Курчатов ” – Козлодуй, Профилирана гимназия с преподаване на непознати езици (ПГПЧЕ) „ Петър Богдан ” – Монтана, Средно учебно заведение (СУ) „ Св.св. Кирил и Методий ” – Козлодуй, и СУ „ Христо Ботев ” – Козлодуй.
За сполучливото показване в трите кръга на конкуренцията се изискваха разнообразни познания и умения. В първата част участниците трябваше тъкмо, ясно и синтезирано да дефинират термини от региона на спешната подготвеност. Последва креативната част от надпреварата, където всеки тим изложи по оптимално автентичен и изобретателен метод своите причини за ролята на нуклеарната енергетика и по какъв начин тя може да подсигурява несъмнено бъдеще за стопанската система на България и чиста околна среда за идващите генерации. В третия стадий трябваше да се окаже първа долекарска помощ в съответна обстановка, при което учениците демонстрираха на практика умения, екипност и предвидливост.
Журито, включващо специалисти от Агенцията за нуклеарно контролиране, Български червен кръст – Враца, Районна работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията – АЕЦ Козлодуй ” и атомната централа, излъчи спечелилите в надпреварата – екипа от ПГПЧЕ „ Петър Богдан ” – Монтана, следван от тимовете на ПГЯЕ „ Мария Склодовска-Кюри ” – Белене и СУ „ Христо Ботев ” – Козлодуй. Обявени бяха и отличените в двата самостоятелни състезанието – за есе и за образен електронен артикул, извършени също под мотото „ Ядрената енергетика – несъмнено бъдеще ”. Наред с премиите за спечелилите призовите места, АЕЦ „ Козлодуй ” обезпечи и по един електронен дозиметър, който да бъде употребен във всяко от шестте учебни заведения, присъединили се в проявата, по време на практическите занимания по физика.
Преди надпреварата за участниците от тимовете и за наградените в самостоятелните състезания беше проведено посещаване в атомната централа. Целта бе учениците да се срещнат с активността на най-голямото електропроизводствено дружество в България и да научат повече за опциите за кариерно развиване, които сдружението дава на способните младежи, насочили се към STEM направленията – просвета, технологии, инженерство и математика.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР