Отборът на Швеция спечели за рекордния пети път европейската титла

...
Отборът на Швеция спечели за рекордния пети път европейската титла
Коментари Харесай

Швеция с рекордна титла в мъжкия хандбал

Отборът на Швеция завоюва за рекордния пети път европейската купа по хандбал при мъжете.
На финала на шампионата в Унгария и Словакия шведите се постановиха с 27:26 (12:13) над носителя на трофея от предходните две европейски шампионати Испания.
В воин за скандинавския тим се трансформира Никлас Екберг, който вкара от седемметрово мятане в последната секунда на срещата. С гола си той донесе първа европейска купа на Швеция от 2002 година насам.
Финалът в мултифункционалната зала в Будапеща бе изгледан от над 10 000 души и изцяло оправда упованията за трагична развръзка. През цялото време шведи и испанци играеха гол за гол, като в нито един миг някой от двата тима не съумя да поведе с повече от две попадения.
Авторът на победния гол Екберг и Оскар Бергендал вкараха по 5 гола за Швеция, а 4 прибави Хампус Ване. За Испания Адриан Фигерас и Алейш Гомес осъществиха по 6 гола, а още 5 прибави Ян Тарафета.
С успеха си шведите взеха реванш от отбора на Испания, който ги победи с 32:28 в първата групова фаза на шампионата. Шведите пък прескочиха този стадий на европейското с тъждество 27:27 в последния си мач с Чехия и едвам два гола по-добра голова разлика от чехите.
В мача за бронзовия орден, който се игра по-рано през днешния ден, Дания се наложи с 35:32 (13:14; 29:29) над Франция. Якуп Холм вкара 10 гола за " аления динамит ", който взе реванш за провалянето си от " петлите " във финала на Олимпийските игри в Токио през предходната година. За Франция най-резултатен в днешния мач бе Кентен Мае с 8 гола.
Следващото европейско състезание по хандбал при мъжете ще се организира в Германия през 2024 година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР