Отборът на Кил (Германия) спечели Шампионската лига по хандбал за

...
Отборът на Кил (Германия) спечели Шампионската лига по хандбал за
Коментари Харесай

Кил спечели Шампионската лига след суперпобеда над Барса

Отборът на Кил (Германия) завоюва Шампионската лига по хандбал за мъже за сезон 2019/2020.

Германският отбор реализира суперпобеда и се наложи над рекордьорът по трофеи в ШЛ Барса с 33:28 (19:16) в огромния край на шампионата VELUX EHF FINAL4 2020 в " Ланксес Арена " в Кьолн.

They were the first team to lift the 'arm' trophy and now they're the last - it's!
— EHF Champions League (@ehfcl)
Турнирът трябваше да се организира на 30-и и 31-и май, след което бе отсрочен за края на август поради пандемията от COVID-19, а в в последна сметка се изигра в последните дни на годината.

Кил прекъсна невероятната серия от 23 следващи победи на Барса в Шампионската лига и то в какъв миг. Така германците завоюваха най-престижния европейски клубен шампионат за 4-и път в своята история и за първи след 2012 година, когато биха различен испански отбор - Атлетико (Мадрид). Останалите трофеи на Кил са от 2007-а и 2010-а, когато още веднъж се постановиха над Барса. Освен това Кил има и 4 изгубени финала - 2000, 2008, 2009, 2014.

В същото време Барса още веднъж не съумя да завоюва рекордна и юбилейна 10-а купа от Шампионската лига. Каталонците остават с 9 трофея във витрината си и 5 изгубени финала (б.р. като се брои и този). Последната купа и последният изигран край за " блаугранас " бе през сезон 2014/15.

Трябва да се означи също, че треньорът на Кил Филип Ижха е едвам третият човек, който печели Шампионската лига и като състезател и като треньор след Талант Дуйшебаев и Поберто Парондо, само че първият, който го прави с един и същи клуб. Чехът бе с решаваща заслуга от триумфите на Кил през 2010 и 2012 година като състезател.

Истинският победител за " зебрите " беше датският вратар Никлас Ландин, който бе безусловно " разпален " от удари след почивката, само че устоя на напрежението.

WATCH: keeps three ahead
— EHF Champions League (@ehfcl)
Въпреки това, за MVP беше разгласен Хендрик Пекелер, който осъществя единствено 4 гола във финала, само че беше главен стълп в отбраната на Кил в двата мача през вчерашния ден и през днешния ден, с което изцяло заслужи премията.

Кил изоставаше единствено един път в мача при 2:3, след което обърна и на почивката водеше с три гола преднина - 19:16. Германският отбор още веднъж се показа ужасно в отбрана и несъмнено имаше по-добрия вратар в лицето на Никлас Ландин, който избави общо 14 удара. Благодарение на тези два детайла Кил усили преднината си до 26:21 в средата на втората част и прекърши съпротивата на Барса. Така, в последна сметка, Кил умерено стигна до успеха и купата в ШЛ след крайното 33:28.

WATCH: Niclas Ekberg flying for!
— EHF Champions League (@ehfcl)
Най-резултатен за Кил бе шведът Никлас Екберг с 8 гола за успеха, който стана и топ голмайстор на цялата ШЛ с общо 85 точни попадения. Норвежецът Сандер Сагосен, който пък стартира сезона във френския гранд Пари Сен Жермен, само че стана първенец с Кил, добави още 7 гола за триумфа.

За Барса Алейкс Гомес бе над всички, като осъществя 10 гола, само че и неговите старания не помогнаха за триумфа.

Преди огромният край пък френският Пари Сен Жермен завоюва бронзовите медали, откакто би унгарския Телеком (Веспрем) с 31:26 (14:11) в разногласието за 3/4-о място.

RESULT: It's third place for after they beat 31:26
— EHF Champions League (@ehfcl)
По този метод ПСЖ продължи традицията си да не се завръща от Кьолн без победа, откакто за трети път след 2016 и 2018 година приключва 3-и на финалната четворка в ШЛ. Освен това французите има и един изгубен край през 2017-а от македонския гранд Вардар (Скопие).

WATCH: Yann Genty!
— EHF Champions League (@ehfcl)
ПСЖ завоюва главно с помощта на отличното показване на вратаря си Ян Женти и мощните офанзиви на Елохим Пранди и Недим Ремили. Докато играчите на Веспрем пропуснаха прекалено много шансове и останаха 4-и както и през 2014 година.

След смяна в отбраната си и с помощта на вратаря си Ян Женти (б.р. 9 спасявания в първото полувреме и 17 общо) ПСЖ обърна от 3:6 до 9:7 в своя изгода, с цел да се отдръпна на почивката с 14:11. Дори позакъснялата серия от изключителни спасявания на вратаря Владимир Купара не помогнаха на Веспрем и унгарците изгубиха.

WATCH: Six from six for Elohim Prandi - what a game!
— EHF Champions League (@ehfcl)
Елохим Пранди и Недим Ремили бяха най-резултатни за ПСЖ с по 6 гола за успеха. За Веспрем Мате Лекай заби 9 попадения, само че и това не беше задоволително за триумфа.

Снимки и видео: EHF
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР