Отборът на България е в състав: Крум Александров - Математическата

...
Отборът на България е в състав: Крум Александров - Математическата
Коментари Харесай

Български ученици обраха медалите на Менделеевската олимпиада по химия

Отборът на България е в състав: Крум Александров - Математическата гимназия (МГ ) " Гео Милев " в Плевен; Явор Христов - Софийската математическа гимназия (СМГ) " Паисий Хилендарски " в София, 11-и клас; Преслав Георгиев - СМГ " Паисий Хилендарски ", 11-и клас, и Виктор Лилов - СМГ " Паисий Хилендарски ", 11-и клас.

Ръководители на българския тим са доцент доктор Христо Чанев и основен помощник доктор Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

Това беше 17-ото присъединяване на България на тази олимпиада и за първи път всички участници от тима са отличени със сребърни медали, означават от СУ.

Крум Александров реализира 172,50 точки (13 място, 75,0%) - сребърен медал; Виктор Лилов е със 169,90 точки (17 място, 66,0%) - сребърен медал; Явор Христов е със 163,15 точки (20 място, 61,1%) - сребърен медал; Преслав Георгиев е със 158,75 точки (22 място, 58,7%) - сребърен орден.

Според ръководителите на тима българските участници са се показали чудесно, пределно съсредоточени и стимулирани са били за оптимално положително показване и са работили като тим, давайки най-хубавото от себе си.

В общото класиране, българските възпитаници заемат места от 13 до 22 от общо 114 участници. В спонтанното отборно класиране, отчитащо най-хубавите четири резултата за всяка страна участник (участват 21 страни ), тимът зае трето място с резултат 166,1 точки. Пред българските възпитаници са тимовете на Русия със 194,5 точки и на Беларус със 172,6 точки. Непосредствено след тях е тимът на Унгария със 163,5 точки, следван от този на Узбекистан със 152,2 точки.

Всяка участваща страна се показва от един тим, формиран от възпитаници от последните класове на междинното учебно заведение. Броят на учениците в обособените тимове е стеснен от квота, която се дефинира от журито на олимпиадата, на база представянето на съответната страна на предходни олимпиади. Съставът на тимовете се дефинира от класирането на Национални надпревари по химия в показаните страни. Този принцип е признат и за образуването на тима на България. Той има квота от четирима възпитаници и в него вземат участие класираните на първите четири места на последната Национална олимпиада по химия и запазване на околната среда за страната (18-19 март 2023 година, Стара Загора).

Състезателната стратегия на Менделеевската олимпиада включва два теоретични кръга, които се състояха на 2 и 3 май, и един на практика кръг на 5 май. На първия научен кръг на участниците работят върху осем задания (80 точки) от разнообразни области на химията. На втория научен кръг участниците работят върху материал, структуриран в пет обособени области на химията - неорганична химия, аналитична химия, физикохимия, органична химия, химия на живота и полимери. За всяка от тези области са дадени по три задания. Всеки участник си избира задача от съответната област. Оценява се по една задача от област (най-пълно решената). На този кръг всеки участник може да получи най-много 75 точки. Третият кръг е на практика - тази година задачата включваше екстракция на кофеин от черен чай, охарактеризиране на получения артикул посредством характерна качествена реакция и комплексометрично установяване на калций в таблетки калциев глюконат (максимум 75 точки). Продължителността на всеки кръг е пет часа, а оптималната оценка е 230 точки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР