Oтбелязваме Международния ден за премахването на насилието над жените. Денят

...
Oтбелязваме Международния ден за премахването на насилието над жените. Денят
Коментари Харесай

ООН: Eдна на три жени в света е жертва на насилие

Oтбелязваме Международния ден за премахването на насилието над дамите. Денят се отбелязва от 2000 година с резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации от 17 декември 1999 година От 1981 година до 1999 година денят е отбелязван от деятели на женски организации. Датата е определена в чест на сестрите Патрия, Минерва и Мария Тереза Мирабал, политически активистки от Доминиканската република, убити на 25 ноември 1960 година по време на диктатурата на президента Рафаел Трухильо.

На 25 ноември - Международния ден за премахването на насилието над дамите, стартира и интернационалната акция " 16 дни за деяние против насилието, учредено на сексуален симптом ", която приключва на 10 декември - Международния ден за правата на индивида. Символичното свързване на двата дни има за цел да подчертае, че насилието над дамите е нарушаване на човешките права. Кампанията се отбелязва от 1991 година по самодейност на Центъра за световно водачество на дамите. Мотото на акцията за 2021 година е: " Да оцветим света в оранжево: да прекратим насилието над дами в този момент! ".

По данни на Организация на обединените нации към м. март 2021 година близо 736 млн. дами - една от всеки три дами в света, е подлагана на някаква форма на принуждение през живота си, а приблизително по 137 дами всеки ден са убивани от членове на личните им фамилии. Данните сочат, че по-малко от 40 % от дамите, станали жертва на принуждение, търсят помощ.

В България доста неправителствени организации вършат акции във връзка Международния ден. Те приканват управляващите и обществото да извърнат внимание на този сериозен проблем. Призивът към жителите е да спрат да мълчат за насилието и да са нетолерантни към всичките му форми.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР