Отбелязваме 143-годишнината от гибелта на поета-революционер Христо Ботев. Точно в

...
Отбелязваме 143-годишнината от гибелта на поета-революционер Христо Ботев. Точно в
Коментари Харесай

Днес отдаваме почит на Ботев и загиналите за свободата на България

Отбелязваме 143-годишнината от гибелта на поета-революционер Христо Ботев. Точно в 12 часа, в продължение на 2 минути сирените в цялата страна с пресечен писък ще оповестят отдаването на всенародна респект към паметта на Ботев и на починалите за свободата на България.

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни транспортни средства, като се изключи влаковете, би трябвало да спрат придвижването си и останат на място, напомня БНР.

Денят ще бъде маркиран с ритуали по полагане на венци и цветя, както и други начинания в цялата страна. На връх Околчица във Врачанския Балкан ще се организира всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев.

Всенародното поклонение ще стартира с молебен за България, отслужен от врачанския митрополит Григорий. Както всяка година в Деня на Ботев, през днешния ден се чака на Околчица да се съберат доста хора от цялата страна. Предимно пешком и с колела, към историческия връх ще поемат и врачани.

„ Винаги съм ходил на Околчица с едно възприятие на горделивост и на поклонение пред подвига освен на Ботев, само че и на всички тези млади момчета, които са тръгнали към този връх. Дано в 12 часа, когато засвирят сирените, всички да спрем и да помислим за малко “, сподели един от тях пред БНР.

След сирените венци и цветя на благодарност ще бъдат поднесени на паметника на Околчица. В подножието му, където има параклис, митрополитът ще отслужи малко заупокойно моление за починалите за българската независимост.

В родния град на Христо Ботев – Калофер, годишнината ще бъде маркирана с митинг-поклонение. По традиция с военна гала от Националния музей „ Христо Ботев” ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Пред паметника на поета - бунтовник ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тържествената гала в София пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина стартира в 11,30 ч.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР