Отбелязваме 142-рата годишнина от Освобождението на България. След започналата Руско-турска

...
Отбелязваме 142-рата годишнина от Освобождението на България. След започналата Руско-турска
Коментари Харесай

Отбелязваме 142 години от Освобождението на България

Отбелязваме 142-рата годишнина от Освобождението на България. След почналата Руско-турска война през 1877 година, оповестена в Кишинев с манифест от император Александър II, на 3 март (19 февруари по остарял стил) 1878 година е подписан Санстефанският кротичък контракт сред Русия и Османската империя, който поставя завършек на войната. Тя приключва с победа на участниците в антиосманската коалиция, отпред с Русия. Със Санстефанския кротичък контракт България възкръсва още веднъж на картата на Европа.

Тази дата не е определена инцидентно. Тя съответствува с коронацията на Александър ІІ през 1855 година и освобождението на крепостните селяни в Русия през 1861 година Договорът е предварителен – т. е. прелиминарен и предстои на утвърждението на останалите велики сили. Според него освободена България е самостоятелно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое национално държавно управление и армия. Площта му е над 170 000 кв. км.

Англия и Австро-Унгария се афишират срещу Санстефанския контракт. По тяхна самодейност той е ревизиран и сменен с Берлинския контракт през юли 1878 година По силата на неговите клаузи България е разграничена на пет елементи.

В Деня на Освобождението си спомняме за героите, борили се да сложат завършек на робството.

Една от най-ярките персони в освободителното придвижване несъмнено е Васил Левски. Той е освен бунтовник, само че и идеолог и уредник на българската национална гражданска война. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО).

Дейността на Георги Бенковски също способства доста за свободата на родината. Истинското му име е Гаврил Хлътев.

Качествата на Бенковски се демонстрират най-добре в навечерието на Априлското въстание. След приемането на кървавото писмо на Каблешков от въстанала Копривщица, той незабавно афишира експлоадирането на въстанието и в Панагюрище. Сформира фамозната Хвърковата чета, с която обикаля околните села, с цел да ги вдигне на оръжие.

След погрома на въстанието, Бенковски и група негови приятели са предадени от дядо Въльо на турците. При прекосяването на мостче над река Костина в Тетевенския Балкан Бенковски пада покосен от турските патрони.

Тържествата по случай трети март в София ще стартират с панахида в  катедралата „ Св. Александър Невски ". Тя ще бъде отслужена от патриарх Неофит. Час по-късно, пред паметника на Незнайния войник, ще бъде повдигнат националният байрак.

По традиция, тъкмо по обяд, ще бъде осъществена почетна промяна на гвардейския часовой пред президентството. Кулминацията на празника ще бъде заря-проверка пред Народното събрание. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР