Отбелязва се първата годишнина от опустошителните земетресения в Югоизточна Турция

...
Отбелязва се първата годишнина от опустошителните земетресения в Югоизточна Турция
Коментари Харесай

7,8 по Рихтер: Година след смъртоносните земетресения в Турция

Отбелязва се първата годишнина от опустошителните трусове в Югоизточна Турция - най-смъртоносното естествено злополучие в актуалната история на страната, лишило живота на над 53 хиляди души .

Засегната бе и прилежаща Сирия, където починаха повече от 6 хиляди души. Милиони хора останаха без домове, откакто безусловно цели градове бяха изравнени със земята.

Два разрушителни труса бяха регистрирани на 6 февруари. Първият трус със мощ 7,7 бе в 4:17 ч. локално време (3:17 ч. бълг. време) с епицентър в град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, а броени минути по късно – в 4:36 ч. град Ислахийе (окръг Газиантеп) бе разтресен от земетресение с магнитуд 6,4. В 13:24 ч. локално време бе записано и другото разрушително земетресение със мощ 7,6 в град Елбистан, окръг Кахраманмараш (първоначално бе оповестено, че трусът е със мощ 7,8, след това данните бяха променени).  

По данни на Дирекцията по връзки към турското президентство, предоставени на Българска телеграфна агенция, от земетресенията е била наранена повърхност в размер на 120 хиляди кв. км, а засегнатите хора са 14 милиона. Броят на починалите е 53 537 души, а ранените са 107 213 души.

Най-силно пострадаха 11 окръга в страната – Хатай, Кахраманмараш, Адъяман, Османийе, Газиантеп, Шанлъурфа, Малатия, Диарбекир, Адана, Килис и Елязъг. Освен тези региони в по-лека степен от земетресението бяха наранени още седем окръга (Сивас, Бингьол, Кайсери, Мардин, Тунджели, Нигде и Батман), показват от Дирекцията по връзки.

Десетки хиляди спасители от Турция и целия свят, в това число доста спасители от България, участваха в напъните за избавяне на затрупаните под руините хора и домашни любимци. 

Все още над 140 души, измежду които 38 деца, се считат за изчезнали.

Семействата към този момент не съумяват да открият изчезналите лица, макар че са чакали край руините, до момента в който са били разчиствани, по-късно са проверявали в полицията и са ги търсили в лечебните заведения, съобщи предходната седмица пред публицисти в Анкара Сема Гюлеч, основен секретар на локалната асоциация на фамилиите ДЕМАК.

Година след нещастието стотици хиляди не престават да живеят в контейнери и палатки. Въпреки непрекъснатите старания на управляващите животът на хората остава извънредно комплициран. Много тежка продължава да е обстановката в град Нурдагъ, окръг Газиантеп, както и в Антакия и Искендерун, окръг Хатай. 

След бедствието държавното управление даде обещание да възвърне 680 000 жилища в 11 окръга за две години, в това число към 250 000 в Хатай. В навечерието на годишнината от нещастието доста новопостроени жилища бяха предадени на новите им притежатели.

Някои от хората, които живеят в контейнери, споделят, че като цяло в тях е относително топло през нощта (част от контейнерите са оборудвани с климатици, в други има печки). Други разселени поданици се озоваха в сглобяеми къщи, които са малко по-големи, с две спални и дневна. Част от оживелите от земетресението пък към момента живеят в палатки макар температурите, които през нощта падат под нулата.

Междувременно в региона от самото начало има земетресения, които стряскат изтерзаните и изтощени хора. Според специалисти вторичните трусове ще продължат сред три и пет години.

Земетресенията станаха причина и за голяма вътрешна миграция.

Скоро след нещастието в региона на бедствието започва създаване на нови жилища. В момента се строят жилищни блокове, къщи, офиси, индустриални зони, хранилища, магазини. В градовете и селата е почнало строителството на общо 307 хиляди сгради (някои от тях към този момент са построени). 

Междувременно са стартирали доста планове в поддръжка на микро-, дребните и междинните предприятия. Световната банка и Европейски Съюз също оказват забележителна поддръжка. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който през уикенда посети окръзите Хатай и Газиантеп, даде обещание, че напъните на управляващите няма да стопират до цялостното възобновяване на района.

Макар да е предходна една година от земетресението, ние усещаме болката поради всеки заровен човек. В наши ръце е да сменяем разрушеното с ново и да компенсираме материалните вреди. Работим без спиране, ще надигнем на крайници целия регион, сподели президентът.

Ердоган пътува до зоната на злополучие броени дни след земетресенията. Президентът побърза да обещае на жителите решения на проблемите, свързани с вредите, които обгръщат повърхност, по-голяма от тази на България, и които съгласно парламентарно следствие са коствали на страната съвсем 10 % от нейния Брутният вътрешен продукт. 

Според мнозина многото жертви и опустошения се дължат на корупцията в границите на строителния взрив в Турция, траял две десетилетия.

Очевидно жителите на Турция и Сирия ще живеят с последствията от случилото се на 6 февруари 2023 година още десетилетия. До този стадий те показват невероятна устойчивост и увереност, до момента в който в това време е в ход дългият развой на възобновяване на района.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР