От зората на индустриалната ера в средата на 18-ти век

...
От зората на индустриалната ера в средата на 18-ти век
Коментари Харесай

За да искаш, трябва да можеш: Как Еко Партнърс България въвежда глобалните тенденции в рециклирането у нас

От зората на индустриалната епоха в средата на 18-ти век индивидът черпи сили от земните глъбини – руди, скъпоценни камъни, скъпи метали, енергийни източници.

С течение на епохи той усъвършенства опциите си за достъп до естествените запаси, а в подмяна получава все по-висока продуктивност на труда, непрекъснат стопански напредък и невиждано бързо възстановяване на виталния си статус.

В последното десетилетие обаче индивидът осъзна цената на това развиване, която съгласно най-големите песимисти на процедура може да се мери с неговото изгубване.

Тази равносметка трансформира устрема за преход към нов вид стопанска система и обществени връзки, насочени към природосъобразно битие, в крайъгълен камък за огромна част от промишленостите и общностите.

Възобновяемите енергийни източници постепенно, само че несъмнено, изместват твърдите горива, електрическите автомобили – колите с мотори с вътрешно горене, а преработването към този момент не е витиевата идея, а част от всекидневието на множеството семейства в развитите страни.

Именно разделното събиране на боклуци и тяхното преработване са най-близките до всеки човек аспекти на зеления преход, което ги прави и едни от най-важните за постигането на поставените световни климатични цели. А защото голям брой проучвания демонстрират, че към този момент закъсняваме в задачата да подсигуряваме личното си битие в по-далечна вероятност, то процесът на разпространение на тази просвета на взаимоотношение с околната среда би трябвало да бъде интензивен. Необходимият за това катализатор са технологиите и те са тук, с цел да оказват помощ. 

Технологиите като ключ към преработването

Според отчет за софтуерните трендове в преработването за 2024 на платформата StartUs Insights водещата идея в сферата ще бъде така наречен Internet of Waste.

По различен метод казано - ръководство на отпадъците и преработването благодарение на „ Интернет на нещата “ (IoT), което доста понижава неефективността на логистиката на отпадъците. То включва разнообразни софтуерни принадлежности – от датчици за равнището на запълване до интелигентни контейнери и сензори за оценка на качеството на материалите. А наблюдението на равнищата на запълване в контейнерите да вземем за пример разрешава на рециклиращите предприятия да преминат от неефективните периодически работни процеси към графици, учредени на съответни данни.

Това значи единствено едно – успеваемост.

Тази идея заляга в основата на интелигентните системи за ръководство на отпадъците. Те употребяват IoT устройства, с цел да революционизират практиките за ръководство на размерите. Чрез свързани датчици, разбор на данни и автоматизация този вид системи усъвършенстват събирането на боклука, планирането на маршрутите на камионите и разпределението на ресурсите. 

Всичко това показва по какъв начин технологиите подкрепят рециклиращите компании и локалните администрации, само че немалка част от тях са ориентирани и директно към потребителите. Подобен образец е екосистемата от приложения.

Earth911 е организация, която оказва помощ на хората по целия свят да научат повече за преработването, като им дава лесни за осъществяване хрумвания. За да доближат до повече хора, те основават приложението iRecycle, което оказва помощ на потребителите да намерят налични места за преработване в своя регион и предлага всевъзможни способи за преработване на материали, защото разполага с една от най-големите бази данни в света.

Gro Recycling пък съставлява детска игра за преработване, ориентирана към децата в предучилищна възраст. Заедно със занимателната част приложението е и метод децата и родителите да научат повече за преработването и грижата за ресурсите на планетата.

Децата зареждат кофите за преработване с боклуци, с цел да схванат кои герои (всеки дава отговор на даден контейнер) кои рециклируеми материали харесват. След това от боклука се вършат нови артикули, които играчите сортират благодарение на машините за преработване. 

Еко Партнърс България – световните трендове на локална почва

Тези световни трендове имат и напълно местна реализация у нас. Едно от доказателствата за това е работата на . Организацията е построила системи за разделно събиране на боклуци от опаковки в 21 общини на територията на страната, покриващи 103 обитаеми места, 903 000 поданици с 4100 броя съдове за разделно събиране с общ размер над 6 970 000 литра.

Общите вложенията на организацията са в размер на съвсем 5 млн. лв. без Данък добавена стойност.

В края на предходната година Еко Партнърс стартира пилотен план за изцяло ръководство на битовите боклуци с Община Велико Търново, а в тестова площадка за най-модерните софтуерни решения на организацията се трансформира град Дебелец.

Платформа без аналог

В началото на 2025 година жителите и бизнесът в България към този момент ще са задължени да заплащат таксите си за изхвърлени боклуци съгласно тяхното количество. За задачата е нужна осведомителна система (софтуерна платформа), която разрешава изцяло цифрово ръководство за всяка активност, обвързвана с отпадъците, в това число подпомагайки пресмятане размера на таксата за битови боклуци.

Именно в основаването на такава платформа инвестира Еко Партнърс, като пилотния план започва в град Дебелец.

Платформата на организацията, която няма аналог на българския пазар, разполага със особено създаден програмен продукт, който мери събрания отпадък от всяко семейство, компания или институция във всеки от четирите сезона (видът и количеството боклуци варират). Тя също по този начин дава на потребителите и общините решения за разделно събиране както на главните боклуци – пластмаса, хартия, стъкло и метал, по този начин и на хранителни и култивиран останки, рискови боклуци, едрогабаритни и строителни материали и други

Едновременно с това системата пресмята какви да бъдат съдовете за боклук, къде да бъдат сложени, дали да има самостоятелни за съответни семейства, каква сметосъбираща техника да се употребява и къде още да бъдат построени площадки за разделно събиране.

Внедряването на такова решение е от изгода за общините в цялостния развой на ръководство на отпадъците, а крайната цел е повишение на количествата разделно събрани боклуци. 

Платформата на Еко Партнърс обхваща няколко оперативни модула с разнообразни функционални характерности, описват от организацията.

Първата стъпка е събирането на информация и съставянето на прогнози за количествата и състава на генерираните битови боклуци в общината, разграничени на разнообразни категории (фракции) и зони за обмисляне.

Следващoто равнище включва правенето на механически други възможности за разделно събиране, превозване, предпазване, подбиране, авансово отнасяне, оползотворяване и неутрализиране на отпадъците.

После идва самият избор на най-подходящата система за събиране, подбиране, компостиране, отнасяне, преработване, оползотворяване и в последна сметка - обезвреждането им. Разглеждат се разнообразни варианти за всяка стъпка и се правят оценка разноските за тяхното осъществяване.

Ключова функционалност на софтуера е генерирането на прогнози за количествата на отпадъците, които се чака да се образуват, тяхната категоризация по типове, установяване на нужните за събирането им съдове, в това число на профилираните коли за превоз до мястото за обработка. Може да бъдат изчислявани и параметри като достигнато равнище на преработване, популацията, което системите за събиране обслужват, до каква степен те се събират разделно, отиват ли в верните отпадъчни потоци.

Платформата дава и информация за съответните нормативни актове и стратегически документи от българското и европейското законодателство, свързани с ръководството на отпадъците.

Всичко това разрешава на локалните управляващи да усъвършенстват процесите и да употребяват ресурсите по-ефективно за възстановяване на обслужването на популацията и усъвършенстване на разноските, показват от Еко Партнърс. 

Следвайки своята задача да дава все по-качествени решения за възстановяване на чистотата на околната градска среда, организацията уголемява партньорствата си, като образец за това е внедрената от А1 високотехнологична система за интелигентно сметосъбиране на отпадъците във Велико Търново.

„ Тази система на Еко Партнърс цифровизира процесите и ни разрешава да следим непрестанно в действително време равнището на запълненост на контейнерите, местоположението им, температурата в тях, както и по кое време има налично пренасяне, повдигане, изпразване, което разрешава и да се противодейства доста по-ефективно на опитите за вандализъм. След избран интервал от време и набиране на задоволителна база данни в системата ще имаме необятни благоприятни условия за смяна на маршрутите за обслужване на контейнерите, което ще понижи до най-малко „ празните “ курсове “, споделя преимуществата на платформата Антония Спасова, пълномощник на „ Еко Партнърс България “ АД. 



 е различен софтуерен инструмент в арсенала на организацията за разпространение на културата за преработване. Приложението се стреми да запълни „ белите полета “ във връзка с информираността за смисъла, което разделното събиране на боклуци от опаковки и преработването имат за постигането на климатичните цели на човечеството. При сканиране на баркода върху която и да е опаковка в приложението потребителите получават информация по отношение на материала, от който е направена тя и надлежно може ли да бъде изхвърлена в някой от цветните контейнери.

Приложението разчита на местоположението на устройството, от което се употребява, с цел да пресметна къде може да бъде открит най-близкият резервоар на „ Еко Партнърс България “ в общините, обслужвани от организацията.

„ С Eco Partners App ние даваме информация за другите типове опаковки, по какъв начин и къде е вярно те да бъдат изхвърлени. И освен това я даваме по забавен новаторски метод – при сканиране на баркода на опаковката. В приложението потребителят може да види на карта всички наши жълти и зелени контейнери за разделно събиране на боклуци от опаковки в нашите общини и да откри най-близките до него такива. Така по един наличен и занимателен метод всеки консуматор разполага със знанието за вярно разделно събиране на отпадъците. В приложението може и доста бързо и елементарно да ни подавате сигнали, свързани с нашите контейнери “, изяснява Антония Спасова.

В Eco Partners App има и интерактивен учебен модул, което дава опция на организацията да ангажира потребителите с начинания и акции, предлагайки и тласъци под формата на награди. 

Революционен патент

Като част от активността си „ Еко Партнърс България “ предлага и неповторима за локалния пазар услуга – безвъзмездна машина за трошене на стъклени опаковки, благодарение на която събира и рециклира стъклото от заведения и други търговски обекти. Организацията, чийто екип стои зад цялата разработка на патентованата технология, освен дава машината безплатно, само че и обезпечава извозването и преработването на натрошеното стъкло.

Близо 4 тона е събираното количество стъкло дневно, споделят от организацията. 

Данните от работата на всяка машина са налични за разбор от страна на Еко Партнърс посредством онлайн портал, в който се регистрират количествата насъбрани стъклени боклуци, което разрешава по-ефективен метод за организация на извозването на стъклото. 



Още нововъведения занапред предстоят

„ Системите за разделно събиране на боклуци от опаковки, които изградихме досега в 20 общини в страната, както и всички цифрови и софтуерни прелюдия, имат за цел да поддържат и подтикват жителите към по-щадящо към природата отношение и да основат по-чиста градска среда “, споделя Антония Спасова.

Еко Партнърс продължава да влага целеустремено в създаването на нови софтуерни решения за събиране на разнообразни видове боклуци при източника, в това число да надгражда софтуера си за подкрепяне на общините при идното въвеждане на такса боклук съгласно количеството изхвърлен боклук от домакинство.

Целта е посредством дигитализацията на процесите по оползотворяване на отпадъците да се подобрят и аспекти като контрола и отчетността, както и взаимоотношението с жителите, което да насърчи присъединяване им в поддържането на чиста околна градска среда.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР