От юни 2022 г. кметовете ще могат временно да забраняват

...
От юни 2022 г. кметовете ще могат временно да забраняват
Коментари Харесай

Замърсяващите въздуха трошки аут от градовете

 От юни 2022 година кметовете ще могат краткотрайно да не разрешават придвижването на замърсяващи атмосферния въздух коли в избрани зони в дните с по-високо наличие на фини прахови частици. Такова предложение за смяна в Закона за чистотата на атмосферния въздух са внесли в Народно събрание от ГЕРБ. 

Промяната е обвързвана с Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух в интервала 2018-2024 година, в която са препоръчани ограничения за понижаване на нездравословните излъчвания от транспортния бранш, като една от тези ограничения е обновяването на зоните с ниски излъчвания.

Общинските препоръки ще могат да лимитират придвижването на избрани категории транспортни средства на територията на съответната община и да основават зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции в случаите, когато има замърсяване на въздуха или при непостигане на нормите за замърсителите и отлаганията, посочени в наредби от здравния и екоминистъра.

Целта е да се понижи трафикът и хората да се пренасочат към потребление на публичен превоз или да се употребяват по-нови и екологично по-чисти транспортни средства. Ще се лимитира придвижването на коли в избрана зона според от типа гориво.

Всяка община ще може да приложи мярката след решение на общинския съвет,

определяйки типа на най-силно замърсяващите транспортни средства и реда за ограничение на тяхното придвижване.

Ще бъдат въведени 5 екологични групи, като още след 12 юли тази година при прекосяване на колите на механически обзор ще се издават и екостикери, с които ще се дефинира в коя група попада колата. В стикера ще има и чип с информация за транспортното средство, екологичната група и притежателя.

Всяка екокатегория ще бъде определяна на база на данните в свидетелството за регистрация за това каква категория има от Евро 2 до Евро 6, или съгласно датата на първа регистрация. Когато не е маркирана екологичната евронорма, ще се вземат резултатите от измерването на замърсяването, направено в техническия пункт.

Поради доста по-високите концентрации на замърсителите на атмосферния въздух през зимата възбраната за придвижване на избрани категории коли може да важи от 1 октомври до 31 март, показват като образцов интервал вносителите.

За извършители ще има санкция от 50 до 500 лв., надлежно с имуществена глоба в размер от 200 до 1000 лв.. Ограниченията няма да важат за транспортните средства със специфичен режим на придвижване като полицейските, противопожарните коли и колите за спешна помощ, написа " Монитор ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР