От всички видове вносни спиртни напитки в България най-много се

...
От всички видове вносни спиртни напитки в България най-много се
Коментари Харесай

Уискито е най-предпочитаният вносен алкохол в България

От всички типове вносни спиртни питиета в България най-вече се купува уиски. Пазарният му дял е 56% от общия размер вносен алкохол и възлиза на 6.5 млн. литра през 2016 година и на към 6.8 млн. литра през 2017 година Стойността на импортираното уиски през предходната година е над 135 млн. лева, което е растеж от 12% по отношение на миналата.

Това сочат данни на Асоциацията на вносителите и търговци на спиртни питиета, предоставени на Българска телеграфна агенция.

Според справката към 30% от българите във възрастовата група сред 18 и 43 години, или съвсем всеки трети употребява уиски постоянно, само че с повишаването на възрастовата граница - сред 35 и 54 години - потреблението понижава съвсем двойно. Въпреки това общо за пълнолетната част от нацията се падат по четири почерпки с уиски на човек на месец .

Също по този начин мъжете и дамите употребяват съвсем еднообразно количество уиски, което е феномен за България, разясняват от асоциацията. Според специалистите " българите се насочват към уискито, тъй като е сходно по алкохолен градус с националния феномен - ракията, както и поради възприятието за авторитет и наличен разкош ".

В топ 3 на най-предпочитаните вносни твърди алкохоли след уискито са също и водката и узото надлежно с пазарен дял от 18% и 14%.

Най-висок е делът на внасяното у нас уиски от Шотландия - 61%. Следват ирландското с 21% и американското - 16%.

 Уискито е най-предпочитаният вносен алкохол в България
© Юлия Лазарова

И за Европейски Съюз като цяло безспорен водач в производството и износа на уиски е Англия с индустриална стойност над 3.7 милиарда евро за годината. Около девет на всеки 10 бутилки уиски, създадени в Европейски Съюз, идват от Острова. Продажбите от експорт в други страни са за близо 5 милиарда евро, 70% от тях - в Европейски Съюз, демонстрира информация на Евростат.

Лидерството по импорт на уиски държи Франция с импорт на стойност от 750 млн. евро, следвана от Германия с 441 млн. евро, Испания за 372 млн. евро, Холандия с 264 млн. евро и Полша със 128 млн. евро, регистрира Евростат.

Средно по 1.2 литра уиски годишно е консумирал всеки европеец през 2016 година , регистрира още европейската статистическа работа.

В Европейския съюз през 2016 година са създадени общо към 630 милиона литра чист 100-процентов алкохол, което е с 90 милиона литра по-малко спрямо 2015 година През 2016 година производството на уиски в Европейски Съюз е възлизало на 4.4 милиарда евро, регистрира анализът на Евростат. За страни отвън Европейски Съюз са изнесени бутилки за над 4.3 милиарда евро, като съществена дестинация са били Съединени американски щати с експорт за 1.4 милиарда евро, следвани от Сингапур (306 млн. евро), Тайван (220 млн. евро) и Обединените арабски емирства (187 млн. евро).

 Уискито е най-предпочитаният вносен алкохол в България
© Евростат
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР