От всички държави, пряко засегнати от удара срещу “Северен поток,

...
От всички държави, пряко засегнати от удара срещу “Северен поток,
Коментари Харесай

Защо Западът иска да обвини Русия за взривяването на “Северните потоци”

От всички страни, директно наранени от удара против “Северен поток ”, Швеция първа стартира следствие. Очевидно Дания и Германия ще ѝ оказват помощ. Русия не беше поканена. Въпреки че е явно, че надали ще бъде допустимо да се стигне до дъното на истината на дъното на Балтийско море без присъединяване на притежателя на газопровода. Освен това водачите на Европейски Съюз към този момент споделиха, че Москва сама е взривила личните си газопроводи. Каква изгода имат от разпространението на сходни легенди?

В сряда вечерта ФСБ, базирайки се на материали от Генералната прокуратура, стартира авансово следствие на детонациите в газопровода " Северен поток ". Във връзка с съществуването на признаци на закононарушение по член 361 от Наказателния кодекс (международен терористичен акт) е формирано наказателно дело. Според Генералната прокуратура не по-късно от 26 септември в региона на остров Борнхолм са осъществени умишлени дейности за щета на тръбопроводите, положени по дъното на Балтийско море.

Тези газопроводи доставяха природен газ в страните от Европейски Съюз - както за промишлени потребности, по този начин и за битово отопление. В резултат на тези дейности Русия " понесе обилни стопански вреди ", оповестиха от Генералната прокуратура.

Същата вечер шведската работа за сигурност е почнала своето авансово следствие. Службата не изключва присъединяване на непознати страни. „ Това може да е съществено закононарушение, частично ориентирано против ползите на Швеция “, сподели службата.

Берлин " е в стеснен контакт със своите датски и шведски сътрудници " във връзка със саботажа. Това заяви Федералната мрежова организация на Германия.

„ Ако шведските следователи в последна сметка обвинят Русия за този бойкот, това ще значи, че работата на „ Северен поток “ ще спре изцяло “, притеснява се Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет по интернационалните въпроси. “Това също може да стане мотив за спомагателни наказания, към този момент отвън украинския спор. И сходно умозаключение на следствието най-сетне ще постави завършек на опцията за възобновяване, въпреки и лимитирано, на нашето енергийно съдействие в бъдеще ”, добавя той.

„ Логиката, употребена на Запад, наподобява по този начин: Москва взема решение да изведе от употреба личната си тръба, с цел да понижи доставките на газ по към този момент подписани контракти, като по този метод провокира бурно търсене, увеличи цените и сътвори огромни проблеми на Европейски Съюз през идния отоплителен сезон. Логиката е съмнителна и лесна за оборване, само че към този момент се трансформира в един от главните разкази по отношение на този бойкот “, добави анализаторът.

Професорът от катедрата по интернационално право в МГИМО Дмитрий Лабин отбелязва, че комерсиалната компания, която има засегнатите тръби, швейцарската “Норд Стрийм АГ ”, има право да се причисли към следствието. Но с цел да стигнете до истината, сигурно ще има потребност от помощта на други страни.

„ Дания и Швеция могат да поканят заинтригувани страни да се причислят към следствието. Тези страни може да имат специфични познания, технологии, опит и други качества, които ще оказват помощ да се откри отговор на въпроса за аргументите за вредите ”, надява се събеседникът.

Лабин акцентира, че няма публична процедура за такова извънредно следствие и участниците в него ще " изхождат от събитията ". Той не изключва скоро специалисти, които схващат от проблемите на тръбопровода, да слязат на мястото на повредата, на дъното на Балтийско море, и да огледат мястото на повредата. „ По предписание в такава обстановка се основава съответна комисия от експерти в избрана област “, счита юристът.

Балтийци и поляци упрекнаха Русия

Междувременно Рига към този момент непосредствено упреква Москва в бойкот на газопроводите. В телевизионно изявление за Би-Би-Си латвийският вицепремиер Артис Пабрикс, министър на защитата и вицепремиер, съобщи, че на 21-22 септември съветски кораби са минали няколко пъти в региона, където са били развалени тръбопроводите. Според него " не са нужни 120 % доказателства, с цел да се знае кой е отговорен ".

Пабрикс прикани за връщане към въпроса за гарантиране на сигурността на сериозната инфраструктура от всички страни от Европейски Съюз и НАТО.

Ден по-рано полският министър председател Матеуш Моравецки също заподозря, че самата Русия е развалила газопроводите. „ Това доста ни тревожи. Това демонстрира до какви средства и механизми са способни да прибегнат руснаците, с цел да дестабилизират още повече Европа “, сподели той в ефира на полската телевизия. „ Вероятно е било бойкот. Това евентуално е сигнал от Русия “, сподели Моравецки. За разлика от Пабрикс, той направи спогодба, че Варшава към момента чака удостоверение на своите догатки.

„ Доста предсказуемо, а също и предвидимо неуместно е да се изричат сходни версии “, сподели прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. Според него Москва ще упорства “Газпром ” като притежател на тръбата да взе участие в следствието. „ Тръбата има притежател и “Газпром ” е обвързван с парцела. Разбира се, без това не може. Тази тръба не е без притежател “, добави представителят на управляващите.

Песков обърна внимание и на " еуфорията на поляците ", които благодариха на Съединени американски щати за саботажа. Очевидно той е имал поради държанието на различен полски политик, някогашния полски външен министър Радослав Сикорски, който обществено благодари на Съединени американски щати, откакто научил за вредите по газопроводите.

„ Разбира се, всички можем да чакаме информация от датчаните и шведите. Там имат доста съоръжение за наблюдаване. И тъкмо, в действителност, без да бъде уловен в полезрението на това съоръжение, никой на доктрина не би могъл да се приближи до тези тръби. Това е доста добре известно на всички. Особено на военните експерти “, съобщи Песков.

На собствен ред заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачов счита, че взривяването на тръбопроводи е от изгода „ единствено за две страни “. „ Първата е Украйна, която се трансформира в монополист в доставките на газ от съветски тръбопроводи за Европа. Вторият е Съединените щати, които отстраняват забележителен дял от съветския тръбопроводен газ от Европа като съперник на американския полутечен газ “, сподели той.

Според сенатора в този момент американците и украинците „ в хор ще убедят Европа, че това е следващият опит на Русия да разцепи груповия Запад “. „ Европа е изправена пред сложен избор – да повярва на думата им и още веднъж да показва прословутата евроатлантическа взаимност (да се чете – страхлива лоялност) или да събере храброст и да организира същинско и почтено следствие. За което, апропо, Русия е безусловно подготвена “, акцентира депутатът.

А представителят на съветското външно министерство Мария Захарова напомни опасността, отправена още през февруари от президента на Съединени американски щати Джо Байдън за „ спиране на „ Северен поток “. „ Ако Русия нахлуе, в случай че танкове или войски още веднъж пресекат украинската граница, тогава няма да има „ Северен поток “, даде обещание Байдън тогава, добавяйки: „ Ще сложим завършек на това “. Фрагмент от видеото с речта беше оповестен от Захарова на нейния канал в “Телеграм ”. „ Байдън е задължен да отговори на въпроса дали Съединените американски щати са изпълнили опасността си на 25 и 26 септември 2022 година, когато породи изключителна обстановка по трите линии на СП-1 и СП-2 “, счита дипломатът.

Отговаряйки на въпрос дали Москва счита този бойкот за мотив за война, Захарова означи, че страната ни към този момент подхваща незабавни ограничения, свиквайки съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по този въпрос в петък.

Между другото редица косвени признаци демонстрират присъединяване на Военноморски сили на Съединени американски щати в случая.

Белият дом назова съмненията на Захарова " нелепи ". Това сподели Адриан Уотсън, началник на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом. Те обясниха, че президентът на Съединени американски щати въобще не е обещавал да унищожава “Северен поток ”, а единствено да попречи на стартирането му в употреба.

Швеция най-вероятно няма интерес да предложения Русия да се причисли към следствието, счита Станислав Митрахович откривател във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация. „ Има огромна възможност Русия да не бъде позволена до присъединяване в следствието или да ѝ бъде препоръчана чисто номинална форма на присъединяване “, оплака се той.

Всъщност, съгласно специалиста, сходно следствие би трябвало да бъде интернационално, в това число с присъединяване на представители на незападния свят, да вземем за пример Индия и Китай. При сегашния формат на следствието има огромни шансове точно Русия да бъде упрекната в бойкот, счита източникът.

„ На Запад за тези няколко дни към този момент се образува подобен мейнстрийм, че „ още веднъж Русия е отговорна “. Русия е отговорна за всичко, а в този момент го приложиха и към историята с взривяването на газопроводите. Въпреки че е напълно явно, че Русия не е имала причина да прави това, тъй като газопроводът може да се употребява като комутатор, като лост за напън. Обвиненията против Москва са неуместни “, уверен е Митрахович.

Според специалиста преди всичко Съединени американски щати са били заинтригувани от саботажа, защото по този метод в Германия ще бъдат заглушени последните гласове за възобновяване на връзките с Русия. Следвайки Кортунов, Митрахович също не изключва, че резултатите от следствието могат да станат мотив за налагане на спомагателни наказания против Русия.

Междувременно унгарските управляващи също показаха угриженост за саботажа, макар че тази страна се намира надалеч от Балтика. Министърът на външните работи Петер Сиярто в този момент прикани за усилване на защитата на “Турски поток ”. „ Днес „ Турски поток “ остава единственият газопровод, по който съветският газ се транспортира без спиране до Европа “, напомни министърът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР