От всеки 7 лева похарчени на местно ниво, едва 1

...
От всеки 7 лева похарчени на местно ниво, едва 1
Коментари Харесай

2% от данъка върху доходите да остава в общините, предлагат от Института за пазарна икономика

От всеки 7 лв. изхарчени на локално равнище, едвам 1 лев от тях съставлява личен данъчен доход на общината. Останалите локални разноски се покриват от държавни прехвърляния, европейски дотации и неданъчни доходи.

Това демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система. Според него през 2022 година общите разноски на общините у нас възлизат на 10,3 милиарда лева, а данъчните им доходи са в рамките 1,4 милиарда лв..

Според ИПИ неналичието на задоволително лични запаси и зависимостта от прехвърляния и дотации са главен проблем пред районното развиване и финансовата децентрализация на локално равнище.

Според икономистите е назрял моментът общините в България да получат част от подоходния налог, който и без друго се генерира на тяхна територия.

ИПИ предлага 1/5 от приходите от подоходното облагане да се преотстъпва на общините. Така 2% общо 10-те %, с които се таксуват от приходите на българите, или към 900 млн. лева за 2022 година, биха останали в общинските бюджети.

Според икономистите, в случай че общинският бюджет се „ върже “ със положението на локалната стопанска система, броя на заетите и техните заплати, локалните управляващи ще имат тласък да работят за повече вложения.

Какво би означавало това за някои от най-силно развитите стопански центрове у нас като София, Пловдив и Варна, както и за общините с по-слаба стопанска система като Видин и Благоевград?
София
В Столична община, съгласно последните публични данни, работят 662 194 души, чиято междинна месечна заплата възлиза на 2144 лв.. Ако 1/5 от постъпленията от налог общ приход останат в столична община, се чака личните доходи на локално равнище да набъбнат с над 320 млн. лева Това е нарастване с 37% по отношение на сегашните 870 млн. лева лични доходи на общината. За съпоставяне през 2022 година столичната община е похарчила над 1,9 милиарда лв..
Пловдив
През 2022 година локалната власт в Пловдив е похарчила 480 млн. лв.. От тях 174 млн. лв. съставляват лични доходи на общината. Там работят 150 721 души, а междинната заплата, съгласно формалните данни, е 1405 лева Ако 1/5 от налога върху приходите остава в общината, това значи 48 млн. лв. повече лични средства за общината.
Варна
445 млн. лв. е похарчила община Варна през 2022 година. От тях 246 млн. лв. съставляват лични доходи. Икономистите от ИПИ са пресметнали, че в случай че 2% от налога върху приходите на работещите в общината, остават на локално равнище, това значи нарастване на личните средства на общината с малко над 25%. Във Варна са заети 149 374 души, а междинната работна заплата там, съгласно формалната статистика, е 1443 лв..
Видин
Средната месечна заплата в община Видин е 1084 лева, съгласно формалните данни. Заетите там са 16 746 души. През 2022 година общината е похарчила малко над 65 милиона лв., като към 1/3 от тях са лични доходи – малко над 21 млн. лв.. Ако 2% от налога върху приходите остава в общината, това значи над 23% повече лични доходи за общината.
Благоевград
В Благоевград работят близо 30 хиляди души, чиято междинна заплата е 1214 лева Ако 1/5 от приходите на работещите остават на локално равнище – това би означавало близо 33% повече лични доходи за община Благоевград. През 2022 година локалните действия са коствали над 110 млн. лв..

В момента всички работещи в България, без значение дали са на минималната заплата, или на оптимален застрахователен доход) заплащат 10% налог върху приходите си. Средствата постъпват в Национална агенция за приходите, а оттова се разпределят към държавния бюджет, от където пък се изплащат дотации към общините.

Според ИПИ, в случай че 2% от тези 10% остават в общините, това ще подтиква локалната власт да работи по-усърдно за вложения и работни места.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР