От временно крайбрежно жилище в северен Израел Шей и Реут

...
От временно крайбрежно жилище в северен Израел Шей и Реут
Коментари Харесай

Как атаките на Хизбула принудиха 60 000 израелци да бъдат изселени вече 6 месеца?

От краткотрайно крайбрежно жилище в северен Израел Шей и Реут Ханегби могат да чуят детонациите , когато ракети са изстреляни от Ливан към родния им град на границата, единствено на 6 км разстояние, предава „ Асошиейтед прес “. Те са измежду към 60 000 израелци, които към момента са прокудени от дребните фронтови общности от октомври, когато мощната милиция „ Хизбула “ стартира да нападна от ливански села на хълмове и горски скривалища.

Една ракета пада в задния двор на фамилията, описа 38-годишната Реут, държейки новороденото им момиче Алекс в жилището, който наемат. Това е четвъртото им жилище от октомври. 11-годишната сестра на Алекс е местила учебно заведение три пъти през този интервал.

Подкрепяната от Иран „ Хизбула “ стартира да обстрелва Северен Израел ден след шокиращата офанзива на палестинската формация „ Хамас “ на 7 октомври в южната част на страната. Общности на 2 благи от ливанската граница бяха небрежно евакуирани .

Ханегби очаквали евакуацията им да продължи най-вече няколко седмици. Но до момента в който Израел натиска офанзивата си против „ Хамас “ в Газа , се оказва, че ответен огън има съвсем всеки ден. Шей споделя:

„ В последна сметка това продължава и продължава. Не му се вижда края. “

Много домове и ферми са унищожени от управляеми противотанкови ракети , изстреляни от територията на Ливан . Въздушните удари, обстрелите и ракетите белязаха най-тежките борби на израелско-ливанския фронт от съвсем 2 десетилетия. Въпреки че не е еднакво на война , спорът рискува бързо да се трансформира в такава. Точно в понеделник израелски удар в Дамаск умъртви двама ирански генерали и петима военни съветници, в това число минимум един член на „ Хизбула “, съгласно два ливански източника, в нахлуване, което провокира ирански обет за възмездие .

През цялото време израелските сухопътни сили са се подготвяли за евентуално навлизане в Ливан , съобщи военното управление, предупреждавайки, че опустошението от съпътстващия въздушен бараж ще бъде по-малко от това, претърпяно от прилежащата страна във войната от 2006 година Подобна изразителност може да е ориентирана към стимулиране на договарянията за деескалация с посредничеството на Съединени американски щати, които куцаха напред, като няколко крайни периода бяха сложени за дипломатическа резолюция , която не беше изпълнена . За разселените това значи неустановеност по отношение на образованието и заетостта и липса на изясненост по кое време могат да се върнат вкъщи . Шей разяснява:

„ Чувстваме се по течението, оставени на половина вътре, на половина на открито. “

„ Ние бяхме идващите “

Проблемът с връщането вкъщи не са единствено ракетите , които до момента са умъртвили минимум 18 души, бойци и цивилни. Това е заплахата „ Хизбула “ да извърши сходна офанзива като тази на „ Хамас “ , чиито въоръжени мъже нахлуха в Израел , убиха 1200 души в домовете им, във военни бази, по пътищата и на рейв навън и заловиха 253 заложници, в това число деца .

„ Чувствах се, че ние сме идващите “ , признава 29-годишната Натали Леви, разселена със брачна половинка си и две дребни деца от Лиман, на 2 благи от Ливан. Изтръпнала от боязън, лишава един ден, с цел да се овладее и да си тръгне, продължава дамата.

„ Хизбула “ е алармирала, че приготвя сходно нахлуване от години, съобщи почитан израелски чиновник, поискал анонимност заради чувствителни въпроси, свързани със сигурността . Той изясни:

„ Това, което видяхме на юг на 7 октомври, в действителност беше „ Хамас “, която изпревари „ Хизбула “ в тези си дейности. “

„ Ако не друго, то „ Хизбула “ е по-голяма гранична опасност, в сравнение с беше „ Хамас “ “ , акцентира служителят и изясни, че това е по този начин, защото проектът за офанзива включва два пъти повече елитни бойци , проникващи доста по-дълбоко в Израел . Това е заплаха, която Израел споделя, че не може да одобри. Лидерите на страната имат намерение да изтласкат „ Хизбула “ от границата . Въпросът е по какъв начин. В неделя министър председателят Бенямин Нетаняху какоментираза пред кореспонденти, че силата не е първият му избор. Обещавайки вероятно безвредно завръщане на разселените Нетаняху акцентира:

„ Предпочитам да направя това дипломатично, в случай че е допустимо. Но в случай че това не стане, тогава ще го създадем с други средства. Не ми се желае да споделям оперативни детайлности или детайлности за графика с нашите врагове. “

Но макар че ѝ липсва домът в кибуца Мацува, Сарит Овед сподели тъжно, че няма да се върне там, до момента в който усеща, че децата й няма да са в сигурност. Жената бе безапелационна:

„ Не желая повече загуба на животи, от която и да е страна. “

Отвъд границата, в Южен Ливан , към 90 000 души също са били разселени . Израелският обстрел умъртви към 270 бойци на „ Хизбула “ и към 50 цивилни. В Газа по-голямата част от 2,3-милионното население е прокудено, като огромна част от анклава е запустяла и са починали към 33 000 души. Леви разяснява:

„ Хората на Газа, които не са забъркани в терора, минават през доста сложни времена. И сърцето ми е с тях. Но моето сърце е също с народа на Израел, който също минава през сложен интервал. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР