От вчера (27 февруари) в различни български сайтове се появи

...
От вчера (27 февруари) в различни български сайтове се появи
Коментари Харесай

Нова опасна игра, идваща от YouTube, кара деца да се самоубиват - наистина ли?

От през вчерашния ден (27 февруари) в разнообразни български уеб сайтове се появи новината, че през приложението WhatsApp, Фейсбук и детския канал на YouTube върви доста рискова игра под формата на pop up реклама, която кара деца да се самонараняват и даже да се самоубиват. Става въпрос за така наречен игра " Момо ".
Най-общо казано създание на име Момо, което наподобява много злокобно, демонстрира живописно по какъв начин да се пие белина, самозапалва се, обтрива се със сол до изгаряне и приканва гледащите да сторят същото, без да споделят на родители, баби, дядовци и близки – другояче " мама и тате ще умрат ". Казва се, че рекламата с Момо изкача и не можеш да я спреш, преди да я изгледаш цялата.
Лицето на Момо е в действителност е лицето на скулптурата Птица-майка, основана от компанията Link Factory, която беше изложена преди години в така наречен Ванилена изложба в Токио, известна с ексцентричните си изложения. А интернет историята се появи на бял свят още през юли, 2018 година, когато стана ясно, че зад Момо стоят опити някой да се свърже с теб през мобилното ти устройство и посредством закани да те принуди да правиш нещо толкоз рисково, че може да заплаши живота ти, което доста наподобява на митичната игра " Син кит ".
Непонятно е обаче за какво историята за Момо набира мощ в този момент, защото в действителност няма нито един меродавен източник на информация, който да удостоверява заплахата - няма и нито един публично доказан случай на починало дете поради Момо. В собствен коментарен материал изданието Intelligencer показва, че в този момент всичко потегля от пост във Фейсбук, пресподелен в Twitter, в който историята се споделя, само че няма линкове към съответни видеа в Yotube, в които се появява Момо. Това обаче не пречи новината за Момо да набира мощ както в обществените мрежи, по този начин и в стандартните медии - да вземем за пример американската телевизия WPTV (долното видео). А полицията в Северна Ирландия разгласява експлицитна информация в формалната си страница във Фейсбук, съгласно която Момо в действителност е опит на хакери да се доберат до персонална информация в обещано мобилно устройство.

Предвид публичния интерес, преди няколко часа YouTube разгласява публично изказване по отношение на Момо. В него категорично се споделя, че не са открити доказателства за видеа в най-големия онлайн видеоканал, в които да се демонстрира " играта Момо ". Има обаче видеа, обясняващи феномена Момо.
Отразяването от Нова телевизия
Водещата на утринния блок на Нова телевизия Аделина Радева анонисира новината, като сподели, че " като схванала, доста се тормозила ". А Ален Попович от Българската асоциация на организациите за цифрови връзки (БААДК) изясни, че историята за Момо е остаряла и че в действителност това е приложение, с което се вършат номера на другари - концепцията е, че зад фотографията на Момо може да стои действителен човек, който желае да стресне собствен другар или пък надъхан особено чатбот. Попович настоя, че всичко това може да се управлява и приложението с Момо да не бъде допускано на съответното мобилно устройство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР