От Върховната административна прокуратура е организирана поредна проверка по реда

...
От Върховната административна прокуратура е организирана поредна проверка по реда
Коментари Харесай

Общини масово уреждат застрояване на паркове и градинки

От Върховната административна прокуратура е проведена поредна инспекция по реда на надзора за правда по отношение на правила от подзаконовите нормативни актове, признати от общинските препоръки, касаещи застрояване, запазване и други на озеленените площи на териториите на съответните общини.

В хода на инспекцията са открити 157 наредби, в които са позволени разнообразни нарушавания.

Разкрити са случаи, в които от локалните органи на власт се позволява опция в публичните озеленени площи (паркове и градини) да се разполагат кафенета, сладкарници и други покрити обекти, в значително несъгласие със Закона за устройство на територията. Този закон урежда императивно допустимото застрояване в изброените места и на процедура с подзаконовите актове се позволява в озеленените площи да се намират обекти, каквито законодателят не разрешава.

Нарушения са установени и по повод позволената повърхност на преместваемите обекти, които могат да се слагат в паркове и градини. Според Закона за устройство на територията сходни обекти могат да заемат до 10 на 100 от площта на парцела, като в ред общини е открито друго процентно съответствие.

От ВАП са открити правила, с които са регламентирани сформира на административни нарушавания в несъгласие със закона. Най-честите случаи са на въвеждане на наказания: несъобразени със Закона за придвижване по пътищата при паркиране на пътни транспортни средства в паркове и градини, със Закона за ръководство на отпадъците при замърсяване на озеленените площи, със Закона за ветеринарномедицинската активност при неспазване на възбраните за извеждането на кучета без мотив, а на нападателни кучета - и без намордник, както и за разхождането на кучета на детски площадки и тук-там, обозначени от общините със забранителни знаци и така нататък

Намерени са и разпореждания, с които е очакван режим за потребление на озеленените площи, друг от Закона за локалните налози и такси. В закона за да не се злепоставят обществени права се регламентира, че за прилагане на терени - общинска благосъстоятелност се внася такса. От своя страна, локалните органи на власт изискват възнаграждение на наем и по този начин компрометират ползите на общината, тъй като за дължимостта на наем е нужно подписване на контракт, а за събиране на таксата - не.

В други подзаконови актове са планувани незаконосъобразни благоприятни условия за смяна предназначението на съществуващите озелени площи. По силата на Закона за устройство на територията не може да се трансформира предназначението на озеленените площи, които са осъществени и съществуващи. Изключението визира само елементи от парцели, които не са осъществени и то за създаване на детайли на техническата инфраструктура или на специфични обекти, свързани с защитата и сигурността на страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР