От утре започва разселването на украинските бежанци от Южното Черноморие

...
От утре започва разселването на украинските бежанци от Южното Черноморие
Коментари Харесай

Къде ще живеят разселените от Южното Черноморие бежанци от Украйна?


От на следващия ден стартира разселването на украинските бежанци от Южното Черноморие и ще продължи до 1 юни. 150 души, настанени едвам преди дни в детски лагер в Равда, ще би трябвало да го изоставен.

След като месец се укриват от бомбите в мазе и ден преди да бъде взривена гарата в Краматорск, Оля Софонова и 7-годишният ѝ наследник Елисей съумяват да се спасят с евакуационен трен.

" В купето изначало бяхме седем души, след това идваха още и още хора, станахме 20. Не спяхме вечер, стояхме и държахме децата си, в коридорите децата седяха по куфарите. Пътуването беше извънредно мъчно, не стигаше въздух, всички желаеха просто да се спасят. Беше доста тежко, само че популярност Богу се измъкнахме. На идващия ден на мястото, на което чакахме, имаше ракетен гърмеж и починаха доста хора ", описа тя.

Намират заслон в хотел в Равда. Преди дни ги местят в държавна база в града, която също би трябвало да изоставен, тъй като е резервирана за лятна отмора за възпитаници.

" Когато разбрахме, че програмата завършва, това ни отчая. Не знаем какво ще вършим. Обстрелват града ни и нямаме къде да отидем. Днес говорихме с баба му – там няма газ, няма ток, няма медикаменти, няма хранителни артикули ", добави Оля.

" Тук можем да се разходим, разбирате ли, а там не излизахме на улицата с децата. Когато се чуеше звук, бягахме в мазето. Тук можем да отидем до магазина да си купим храна, а децата могат да поддържат връзка ", добави украинката.

Маша е на 9 години. Показва ни носията си и споделя, че е взела участие в концерта за 24 май на учебното заведение в Равда.

" Още първия ден като отидох, ме включиха в танца, а след няколко занятия споделиха на мама: " Може ли да вземем вашето момиче да взе участие в концерта? За по-малко от месец научих танца ", описа тя.

" Съгласни сме да живеем седем души в стая. Имаме покрив над главите си, има къде да легнем, а децата има къде да поиграят, има какво да ядем, това е най-важното. Благодаря ви, че ни приютихте ", съобщи Виктория Русяева.

Отново в неопределеност накъде ще поемат, майките на Маша и на Елисей се молят войната да свърши. А до тогава да имат опция да се погрижат за децата си.

„ Настроението е доста несигурно, всички се опасяваме. Пристигнахме тук от страна, в която се води война. Мнозина доста мъчно стигнаха дотук. Те в този момент са паникьосани, тъй като продължаваме да живеем в изискванията на война, не сме сигурни какво ще стане с нас на следващия ден. Тези хора не могат да заплащат в допълнение, надяваме се нещата да са постоянни, да се наредят “, съобщи украинката Наталия Ямболска.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР