От тази седмица България вече не заема последното място в

...
От тази седмица България вече не заема последното място в
Коментари Харесай

България се изкачи в класациите за медийна свобода. Трайно ли е това?

От тази седмица България към този момент не заема последното място в Европейския съюз в класацията на неправителствената организация " Репортери без граници " за медийна независимост. След смяна в методологията, само че главно поради излизането на Бойко Борисов от властта, страната ни се изкачи с близо 20 места нагоре - от 112 до 91- во място. За финален път България е била в първите 100 страни преди повече от 9 години.

Макар и оценката да обхвана предходната година, когато страната се управляваше главно от служебни кабинети, оценката на " Репортери без граници " без подозрение ще бъде регистрирана на открито като достижение за държавното управление на Кирил Петков.

Класацията на " Репортерите " идва в основен миг - властта е на път да конституира следващияа състав на медийния регулатор, който пък ще избере общоприет шеф на Българска национална телевизия. Същевременно държавното управление се пробва да отговори със законодателни промени на някои от рекомендациите, които бяха отправени от организацията.
Следващите месеци ще са основни за това дали ръководещите ще оправдаят оценката на интернационалната организация " Репортери без граници " и България ще отлепи от дъното. Сложните връзки в обединението от една страна и задълбочаващи се спор сред Кирил Петков и президента Румен Радев обаче в допълнение затрудняват задачата. Кои са някои от основните проблеми? Без визия, само че с забележими кавги В съдружното съглашение няма нито ред за медийната свобод, а единствената законодателна смяна, официално обвързвана с медиите и призната досега, беше незабавно признатото изменение в Закона за Министерство на вътрешните работи, с което на централата на Българска телеграфна агенция в София беше върната полицейска защита. От първите месеци от работата на комисията бързо стана ясно, че болшинството в Народното събрание също няма ясна идея по какъв начин да усъвършенства медийната независимост. На масата бяха подхвърляни хрумвания за наказателна отговорност за подправени вести. Реклама С претърпялата по-малко от 24 часа номинация на Мартин Карбовски за член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от Има Такъв Народ казусът стана забележим за всички. Нищо ново от Съвет за електронни медии, гледайте Българска национална телевизия За двете свободни места в медийния регулатор има три номинации - парламентарния секретар на Министерски съвет и специалист по конституционно и медийно право Симона Велева (Продължаваме промяната), дългогодишната радиожурналистка Пролет Велкова (Демократична България) и Тодор Беленски, номиниран от " Възраждане ".
Изборът е значим, доколкото се чака тази седмица Съвет за електронни медии да открие конкурс за нов генерален-директор на Българска национална телевизия. По непотвърдена информация постът е контрактуван за претендента от Има Такъв Народ и Камен Воденичаров е любимец. Разпределението на силите в регулатора зависи освен от избора на Народното събрание, само че и от предопределение от квотата на президента, което може да се окаже определящо.

Новите членове ще би трябвало да работят с новия ръководител на съвета - Соня Момчилова, която е някогашен представител на служебното държавно управление на Стефан Янев и беше назначена от квотата на президента Румен Радев.

За да придобиете по-ясна визия - в една от последните си обществени изяви Момчилова съпостави апелите за блокиране на пропагандни канали на Кремъл (като Russia Today и Спутник) с наредбите на Закона за отбрана на страната, работил от 1924 до 1944 година. Акцентът- анонимните медии Като главен приоритет ръководещите явно припознават битката с подправените вести и анонимните уеб сайтове като за задачата се разискват дейности по увеличение потенциала на Министерство на културата, което поддържа регистъра на медийната благосъстоятелност и финансирането на медиите, основан с поправката " Пеевски " през 2018 година
Реклама
Тази борба наподобява изначално изгубена доколкото по неофициални оценки сега има стотици настоящи анонимни интернет уеб страницата с българско наличие, които имитират достоверни медии. Те или употребяват услуги за прикриване на действителния притежател или домейнът е регистриран на сламен човек.

Спорно е обаче дали точно анонимните уеб сайтове са главният проблем в случай, че от националния ефир се лее погрешна информация и откровенна кремълска агитация.

По закон регулаторът има обвързване да следи за това дали радиата и малките екрани извършват решенията на Комисията по журналистическа нравственос и може да постанова санкции в случай че те не го вършат. Отиващото си болшинство в Съвет за електронни медии изрично отхвърли да извършва това си обвързване, а самата Момчилова дефинира сходни хрумвания в преобразяване на регулатора в " Роскомнадзор " - формалната цензура на съветската страна.

Същевременно и надалеч от публичността държавното управление е основало работни групи, които да набележат ограничения от компетенциите на изпълнителната власт (като да вземем за пример образованието на служители на реда, участващи в защитата на митинги, с цел да се избегнат случаи като този с Димитър Кенаров), само че разискват и нужни законодателни промени, които да допринесат за възстановяване на медийната среда. Мерки против делата-шамари В края на зимата Министерството на правораздаването сложи на публично разискване план за промени в Наказателния кодекс, които плануват премахването на по-тежките наказания за клюка на длъжностно лице. Това е наредба, за която България е подложена на критика от години, в това число и в решения на Европейския съд по правата на индивида. Проектът, който е на междуведомствено разискване в държавното управление, е в посоката на рекомендациите както на " Репортери без граници ", само че по този начин и на Европейската комисия, за взимане ограничения против механизмите за правосъден напън над медии и публицисти.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Ритейл 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Икономика 2 Свят 3 Градове 1 Енергетика 2 Лица 3 Градове Реклама
Става дума за т.нар.дела-шамари (SLAPP - стратегически каузи против общественото участие), в които доста по-силни субекти (икономически и финансови групи, предприемачи, политици) употребяват ресурса си, с цел да завеждат каузи, с които да тормозят публицисти или други обществени фигури.

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по по полезности и бистрота Вера Йоурова показа дружно с неправителствения бранш плана за европейско законодателство против този вид каузи. Предложенията плануват въвеждането на специфична процедура за каузи против медии и публицисти, по-кратки периоди, както и отговорности за ответника да потвърди, че искът му не съставлява дело-шамар.

При разискването на измененията с неправителствения бранш Йоурова изрази терзанията си, че планът ще засегне разпоредбите за цивилен развой - нещо, което някои страни ревностно пазят.

В България сходно законодателство би имало и различен противен резултат, че може да отслаби единствения механизъм за отбрана, който имат пострадалите от систематични оскърбителен акции, водени от кафяви медии. Проблеми с корени другаде Въпросът дали съдът е съизвършител в заглушаването на медийната независимост директно зависи от това дали съдиите са самостоятелни и професионално готови. Всъщност огромна част от забележимите проблеми в медийната среда имат своите проблеми в други области, където промяната наподобява още по-трудна. Съдебната система е най-красноречивият образец.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Нивото на кокункренция и спазване на концентрацията е в ръцете на Комисията за защита на конкуренцията, която също наподобява част от казуса. Непазарните и непрозрачни способи на финансиране постоянно са данчъни нарушавания и така нататък

Без да огледа към тези проблеми България доста елементарно може да загуби напредъка, реализиран през последната година. Който малко или доста се дължи на това, че след излизането на ГЕРБ и Движение за права и свободи от властта натискът върху медиите просто отслабна.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Политика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР