От тази година зрелостниците за първи път ще могат да

...
От тази година зрелостниците за първи път ще могат да
Коментари Харесай

МОН въвежда матури по редки езици и информатика

От тази година зрелостниците за първи път ще могат да се явят на матура по необичаен език, в случай че са го изучавали като профилиращ предмет в учебно заведение. Към непознатите езици като британски, немски и други, по които и до момента имаше държавни зрелостни изпити (ДЗИ), се прибавят японски, китайски, корейски, иврит и други, оповестиха от Министерство на образованието и науката (МОН).

През 2016 година учебният закон вкара мощно профилирано обучение в така наречен втори гимназиален стадий. Така в последните 2 години в учебно заведение, учениците от 11 и 12 клас учат най-вече профилиращите предмети, които са избрали (заедно с български и литература, математика, гражданско обучение и спорт). Въз основа на тези нововъведения, за първи път тази година втората матура няма да е по предмет по желание, а по предмет, изучаван като профилиращ в последните две години от междинното обучение.

Освен по редки езици, тази година зрелостниците ще имат опцията да държат втори наложителен държавен зрелостен изпити (ДЗИ) и по предметите информатика, осведомителни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство - несъмнено, при изискване, че те са изучавани като профилиращи.

Първата матура за всички зрелостници си остава наложително по български език и литература. Тя ще е върху образователния материал от общообразователната подготовка в 11 и 12 клас. Затова и вторият наложителен ДЗИ по профилиращ образователен предмет не може да е по български език.
Пожелателни матури
По свое предпочитание учениците могат да положат до 2 спомагателни матури според от метода, по който са изучавали предметите. Те могат да избират сред: български език и литература, непознат език, математика, осведомителни технологии, физика и астрономия, биология и здравно обучение, химия и запазване на околната среда, история и цивилизации, география и стопанска система и философия. По този метод възпитаник, който е изучавал български език и литература като профилиращ и постави сполучливо спомагателен матура по този предмет, ще има две оценки от матура по български и литература в дипломата си - от изпита от общообразователна подотовка (ООП) и от този по профилираща (ПП).

Освен това, когато дванадесетокласниците желаят да се явят на матура по непознат език, те би трябвало да посочат и равнището на съответния език по Общата европейска езикова рамка, което зависи от метода му на проучване.

Пожелателни матури нормално се държат от учениците, защото те могат да заменят приемния изпит в някои университети.
Професионални матури
Учениците от професионалните паралелки също наложително поставят матура по български език и литература върху образователния материал от общообразователната подготовка в 11 и 12 клас. Вторият наложителен изпит за тях е държавният им изпит за придобиване на подготовка по специалност. Тези възпитаници също имат право по свое предпочитание да положат до два спомагателни изпита върху образователния материал от общообразователната подготовка в междинната степен. Те могат да избират от следните образователни предмети: непознат език (английски, френски, немски, италиански, испански или руски), математика, осведомителни технологии, физика и астрономия, биология и здравно обучение, химия и запазване на околната среда, история и цивилизации, география и стопанска система и философия.

Крайният период за подаване на заявки за явяване на ДЗИ е 18 февруари.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР