От сряда (27 юли) първият опит за установяване на специализираното

...
От сряда (27 юли) първият опит за установяване на специализираното
Коментари Харесай

Спецсъдът и спецпрокуратурата отиват в историята

От сряда (27 юли) първият опит за определяне на профилираното наказателно правораздаване в България остава в историята след влизането в действие на признатите през април промени в Закона за правосъдната власт. Това остава единственото значимо достижение на разпадналата се ръководеща коалиция, която пристигна на власт през декември предходната година със поръчки за радикална правосъдна промяна.

Кулминацията в съществуването на спецпрокуратурата бе аферата " Осемте джуджета " и делото за държавен прелом, което бе формирано по време на гражданските митинги за оставката на Бойко Борисов и Иван Гешев. Най-голямото дело, което спецсъдът гледаше бе за банкрута на КТБ.

Водещият прокурор по това дело Иван Гешев бе повдигнат до позицията на основен прокурор, само че и до момента не е дал безапелационно пояснение за какво Делян Пеевски даже не е бил разпитан като очевидец по този мегапроцес. Ироният е, че спецсъдът стопира да съществува навръх рождения ден на народен представител от Движение за права и свободи.

Народното събрание съумя дефинитивно да закрие профилираните съдилища и прокуратурипри третия си опит. Главният прокурор Иван Гешев направи всичко по силите си, с цел да спре този развой, като даже апелира решението на парламент пред Конституционния съд.

В последна сметка обаче Конституционен съд единомислещо отхвърли причините на Гешев и постави точка на спецправосъдието в този му тип.

Мнозинство затази промянаимаше още в 45-я и 46-я парламент, само че липсваше задоволително време и предпочитание за окончателното привършване на правосъдния опит, почнал през 2010 година.

Политическият локомотив за основаването на профилираните институциипреди 12 години бе тогавашния вицепремиер, вътрешен министър и дясна ръка на Бойко Борисов – Цветан Цветанов.

По времето на Цветанов Министерство на вътрешните работи кръщаваше акциите с имена на съдии, които си позволяваха да не се съгласят с дейностите на силовото министерство. Вътрешният министър обясняваше, че спецсъдът ще " затвори страницата на прехода " в България. Той си представяше спецсъда като правосъдна институция, цялостна с магистрати отличници, които ще дадат отпор на мафията.

Това освен не се случи, ами профилираното правораздаване си завоюва славата на " бухалка ". При първичния асортимент профилираните магистратури се изпълниха с хора, които демонстрираха по-скоро междинни резултати на състезанията, а отличниците в правосъдната система демонстрираха цялостно неуважение към самодейността на ГЕРБ.

За 12 години спецпрокурорите не реализираха никакви значими резултати против проведената престъпност и корупцията. Най-високопоставеният наказан на втора инстанция остава някогашната кметицата на столичния регион “Младост “ Десислава Иванчева. Главният прокурор Иван Гешев оправдава това с остарелите процесуални закон и прекомерно формалния развой.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР