От средата на август спадът на пазара на държавни облигации

...
От средата на август спадът на пазара на държавни облигации
Коментари Харесай

Приближава ли дългова криза в света?

От средата на август спадът на пазара на държавни облигации в света се възобнови, доходността им набъбна мощно, написа известният финансист и капиталов банкер Евгений Коган в собствен разбор, оповестен от финансовия портал Imvesting.com. По-специално за 10-годишните облигации нещата стоят по следния метод:

Германия - от 1% до 2,1%

Франция - от 1,55% на 2,72%

Испания - от 2,09% на 3,28%

Италия - от 3,05% на 4,51%

Гърция - от 3,22% на 4,84%

Съединени американски щати - от 2,83% на 3,83%

Разликата сред 1% и 2,1% в доходността на немските облигации да вземем за пример не наподобява голяма на пръв взор, само че в действителност нарастването е " единствено " със 110%. А цената на съответните скъпи бумаги падна с към 15%. За други страни и корпорации " потъването " е същото или по-голямо.

Освен това, посочените числа са по отношение на средата на август. А да вземем за пример в средата на юли доходността на немските облигации като цяло беше на равнище от 0,7%. Тоест растежът към този момент е 300%. И понижението на цените, надлежно, е с 23-27%.

Защо в действителност ситуацията е ( толкоз ) съществено?

Разходите за обслужване на задълженията на страните и огромните корпорации се усилват. В стопанска система, " напомпана " с задължения, това е доста мъчителен въпрос. Да, при към този момент издадени скъпи бумаги, за емитентите нищо не се трансформира. Проблемът обаче е в това, че и държавните управления, и корпорациите се постанова непрекъснато да рефинансират остарели задължения.

Когато лихвите са нулеви или даже по-ниски, това не е нищо повече от счетоводен проблем. Но когато евтиният дълг се заменя със безценен, и самият дълг нараства в условия на криза и дефицитни бюджети, бремето на обслужването на дълга става все по-тежко. И може да стане отвратително без отпечатване на пари.
 Инвеститори изтеглиха $83 милиарда от европейски фондове за половин година
Инвеститори изтеглиха $83 милиарда от европейски фондове за половин година

Какви са аргументите за оттока на вложения

Само в обслужването на дълга ли е казусът?

Не, освен. Падането на цените на облигациите не е просто известна загуба на средства от скъпи бумаги. Често висококачествените облигации служат като поръчителство при други финансови интервенции. Понижението на пазарната стойност на обезпеченията може да докара до претенции за нарастване на запасите в банките или за спомагателни обезпечения от други кредитополучатели. А от кое място да се вземат спомагателни средства, когато лихвите се повишават, а качеството на активите в балансите пада?

Финансистът напомня " историята " на банкрутиралата крупна капиталова банка Lehman Brothers, при която скоро преди банкрута ипотечните бумаги в салдото се считаха за висококачествени и скъпи. Когато започнаха просрочията по ипотеките и рухването на съответните скъпи бумаги, банката не съумя да рефинансира отговорностите си.

И още по-лошото беше, че банкрутът на Lehman провокира верижна реакция, показва банкерът. Тогава породиха проблеми и при кредиторите, които разчитаха на постоянен паричен поток, без който самите те не можеха да обслужват отговорностите си.

Според Коган, в този момент сякаш историята се повтаря. Облигациите падат и даже " плъзнаха клюки " за проблеми в банки като Credit Suisse и Deutsche Bank. Ситуацията е сериозна и може да провокира обилни съмнения на международните пазари, счита финансистът.
 Предстои ли световна криза?
Предстои ли световна криза?

Трите сюжета на Световната банка

Какво могат да създадат централните банки?

Проверен прийом при посочените условия е печатането на пари. Всъщност Bank of England към този момент се готви за това. Но в този момент не е 2012 година, когато имаше опасения за дефлация, отбелязва Коган.

Потребителите в този момент страдат от рекордните нараствания на цените и енергийната рецесия. Спасяването на финансовия бранш съвсем несъмнено би довело до още по-голям безпорядък в действителната стопанска система. Това е сложен избор за централните банки.

Англия в действителност направи своя избор - по-важна е стабилността на дълговия пазар.

" Изглежда, че доста скоро и на ЕЦБ може да се наложи да се включи в процеса на стабилизиране на дълговия пазар. Въпросът е - по кое време ще пристигна редът на Фед? ", обобщава финансистът.
 Идва нова
Идва нова " финансова нормалност " в света

Дълговата серпантина в света - трите й кръга
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР