От социалното министерство напомнят, че от началото на тази година

...
От социалното министерство напомнят, че от началото на тази година
Коментари Харесай

НАПОМНЯНЕ: Работодателите вече плащат само първите два дни от болничния

От общественото министерство припомнят, че от началото на тази година работодателите към този момент заплащат единствено първите два дни от болничния за краткотрайна нетрудоспособност в размер на 70 % от среднодневното брутно заплащане, за месеца, през който служащият се е разболял. От третия ден на боледуването Националният застрахователен институт изплаща обезщетение от 89 на 100 от среднодневния застрахователен приход на служащия за последните 18 календарни месеца.

Минималното на ден обезщетение за безработица не се трансформира и се резервира на 18 лв., само че оптималното на ден се усилва от 85,71 лв. на 107,14 лв.. Минималният застрахователен приход се покачва от 780 лв. на 933 лв.. Това е размерът на минималната заплата, в това число важи за самоосигурвяващите се и земеделските стопани.

Увеличен е оптималният застрахователен приход от 3400 на 3750 лв..

От общественото министерство припомнят, че от тази година се усилват и изискваната възраст и стаж за пенсиониране. За мъжете се изискват 64 години и 7 месеца и направени 39 години и 6 месеца стаж. Съответно за дамите трябват 62 години и 2 месеца възраст, и стаж от 36 години и 6 месеца.
Запазва се и ранното пенсиониране. При изпълнен изискван стаж всеки може да се пенсионира до една година по-рано от изискваната възраст, като за всеки недостигащ месец пенсията се понижава пожизнено с 0,4 %.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР