От следващата зима най-старите и най-замърсяващите автомобили няма да могат

...
От следващата зима най-старите и най-замърсяващите автомобили няма да могат
Коментари Харесай

От следващата зима най-старите и най-замърсяващите автомобили няма да могат да влизат в идеалния център на София

От идната зима най-старите и най-замърсяващите коли няма да могат да влизат в идеалния център на София. Предстои да влезе в действие системата от нискоемисионни зони, с която Столична община се пробва да облекчи замърсяването на въздуха през студените и мъгливи месеци.

Практиката не е измислена у нас, а се постанова по целия свят от години. Идеята е замърсяващите коли да са отвън сърцето на града. Така се облекчава натовареният трафик и се понижават токсичните газове в атмосферата там, където това е необикновен проблем.

„ В над 300 града в света има сходни кръгове - било то по-големи, или по-малки. Някои са много по-строги от това, което се вкарва тук. Нормално е тук да се подходи с повече схващане към хората ", разяснява зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

В столицата са обособени две зони - „ дребен " и „ огромен " кръг. „ Малкият " кръг обгръща идеалния център на града. От зимата на 2023 година в него няма да могат да влизат коли от най-замърсяваща категория 1.

„ Идеята е през зимните месеци - от 1 декември до края на февруари, да има ограничаване за нахлуване на избрани транспортни средства в тази зона. Тези, които са категория 1, т.е., най-старите коли, няма да могат да навлизат в зоната на първия кръг ", добави Барбалов.

Година по-късно в „ дребния " кръг ще се забрани влизането и на коли с екокатегория 2.

„ Големият " кръг обгръща необятния център на София. Там рестриктивните мерки влизат в действие от зимата на 2025 година, когато ще се забрани влизането на коли с категория 1. Две години по-късно на територията на „ огромния " кръг няма да могат да влизат и коли категория 2.

Системата планува изключения и те са за хората, които живеят или работят надлежно в „ дребния " и „ огромния " кръг на София. Те ще би трябвало да се записват в Центъра за градска подвижност.

Контролът по достъпа е изцяло автоматизиран. Хиляди камери непрекъснато следят пътната мрежа в София. Именно те ще регистрират кой автомобил нарушава разпоредбите.

„ Виждаме на картата, с точни координати, всички камери, които са инсталирани. Устройствата засичат транспортните средства, които влизат или излизат от дадената зона. И с следващ филтър добиваме информация каква категория е всеки автомобил. Такъв е правилото. В момента, в който влезе съответното ограничаване, системата ще стартира да глоби ", изясни Димитър Петров от Дирекция „ Управление и разбор на трафика ".

Системата е в директна и непрекъсната връзка с осведомителните масиви на Министерство на вътрешните работи и Изпълнителната организация „ Автомобилна администрация ". Глобите за извършители са от 50 до 500 лв. за физически лица и от 200 до 1000 лв. за компании.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР