От септември месец миналата година в Наредбата за периодичните на

...
От септември месец миналата година в Наредбата за периодичните на
Коментари Харесай

Какво ще се промени с въвеждането на екостикерите?

От септември месец предходната година в Наредбата за периодическите на пътните транспортни средства има допълнение, което би трябвало да влезе в действие от юли месец 2021 година

ще отбелязва към коя екогрупа ще спада даденият автомобил. Как ще се дефинират тези групи, какво ще значи това за притежателите на колите и по какъв начин ще бъдат проследявани?

Темата разяснява за БНР зам.-председателят на Дамян Войновски.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
От юни 2022 година кметовете ще могат краткотрайно да не разрешават дви...

Екогрупите

Ето какво е планувано за екогрупите: " Веднъж ще се взема поради екологичната категория на транспортното средство, а в случай че не разполага с екологична категория – датата на първична регистрация. И повторно измерването, направено по време на самия механически обзор. В взаимозависимост от тези две неща, ще се дефинира екологичната категория на транспортното средство “, уточни Войновски.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Въвеждат екостикери за колите. Целта е да се усъвършенства качеството на въздуха в огромните градове....

Той означи още, че във всички случаи ще се замерват изгорелите газове. В взаимозависимост от екологичната категория производителите дават правила, които са наложителни по време на техническия обзор. " Ние ревизираме дали тези правила са под праговете, посочени от производителя и в случай че те са по-добри, от тези, които би трябвало да се доближат, слагаме транспортното средство в по-горна екологична категория ", сподели Войновски. Той посочи, че същото важи и за коли, които са оборудвани с уредба за полутечен нефтен газ. " Те ще минат в една по-горна категория, в случай че инспекцията на изгорелите газове е по-добра от това, което би трябвало да покаже автомобилът “, уточни той.

Категориите

“Разделили сме ги на пет категории, като петата категория е непокътната за електрическите коли, които не отделят отработени газове. Останалите към този момент са разпределени според от екокатегорията и от показанията на автомобила по време на прегледа. Като четвърта категория там са – Евро 5 и 6 и надолу към този момент – Евро 4, Евро 3, 2. Автомобилът може да е Евро 1 или Евро 2, само че да е в положително техническо положение и да е поддържан от притежателя, тогава може да мине в по-горна категория – 2 “, разясни зам.-шефът на ИА “Автомобилна администрация “.

Достъпът

Достъпът, съгласно поясненията му, ще бъде определян от кметовете на общини. “Ние даваме опция да се категоризират транспортните средства, а от там нататък по какъв начин ще употребяват тази категоризация, всичко е оставено на преценката на кметовете ", уточни Войновски.

Чуждестранен опит:
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР