От сайта на Здравното ни министерство Плюс мен обясняват подробно

...
От сайта на Здравното ни министерство Плюс мен обясняват подробно
Коментари Харесай

Ето всичко, което трябва да знаем за морбили

От уеб страницата на Здравното ни министерство " Плюс мен " изясняват в детайли какво съставлява болестта морбили, по какъв начин да го открием, рисково ли е, какви са предварителните защити и лекуването.

Морбили, познато още като дребна шарка, е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, инфектиране на лигавицата на горните дихателни пътища, присъщ кожен обрив и постоянно настъпващи затруднения.

Причинител на болестта е морбилният вирус - Morbillivirus morbillorum.

Стайна температура и директна слънчева светлина унищожават вируса бързо. При -20 и -70 ⁰ С и в лиофилизирано положение той резервира инфекциозната си интензивност от няколко месеца до няколко години.

Как се предава?

Морбилният вирус се отделя във въздуха при диалект, издишване, кихане, кашляне и рев. Обикновено заразяването с морбили се реализира при непосредствен, непосреден контакт на възприемчивите лица с болния на разстояние 1-2 метра в закрити пространства, транспортни средства, учебни заведения. Вирусът прониква през лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите.

Как се открива?

Диагнозата на морбили се слага на база клинично протичане на болестта, на епидемиологични данни за имунизационно положение (напр. пропусната имунизация) и за контакт с болен от морбили.

За потвърждаване на диагнозата се употребява доказване на характерни антитела, уединяване на морбилния вирус от клинична проба или доказване на вирусна РНК.

Какви са признаците?

Инкубационният интервал е от 11 до 21 дни, приблизително 12-14 дни.

Заболяването стартира последователно с повишение на температурата, кихане, хрема, сълзотечение, светобоязън, груба, неповлияваща се от нормалното лекуване кашлица и температура, достигаща до 38,5 - 39 ⁰С.

Децата стават апатични, плачливи, губят вкус. След малко намаляване или нормализиране температурата още веднъж се покачва до 39 - 40 ⁰С и се появява характерният макуло-папулозен обрив. Той се развива етапно, като в началото обгръща лицето (около носа и зад ушите), шията и горната част на гръдния панер. След това ангажира тялото и крайниците. Общият тип на кожата прилича географска карта.

До какви последици може да докара?

► Най-честите затруднения след преболедуване на морбили са:

► ушна зараза, която може да докара до загуба на слуха и глухота;

► диария;

► пневмония – съществена причина за гибел от морбили;

► енцефалит – водещ до гърчове и умствена изостаналост;

► подостър склерозиращ паненцефалит – доста рядко затруднение, водещо до гибел.

► 30% от преболедувалите морбили развиват усложнения;

► След преболедуване е присъща продължителна обща уязвимост, изтощение, нараснала уморяемост.

Какво е реализирано в профилактиката на болестта?

Морбили е една от най-заразните заболявания. При неналичието на всеобща имунизация към 95% от популацията ще бъде инфектирано с морбилния вирус до 15 годишна възраст. Имунизация против морбили следва да се приложи на всички деца и възприемчиви възрастни.

Обхващането на всички деца с две дози ваксина против морбили би трябвало да е стандарт на всички национални имунизационни календари.

За национална елиминация на морбили е належащо да се реализира ≥ 95% имунизационен обсег с две дози ваксина в страната.

В България наложителна имунизация и реимунизация против морбили се прави надлежно от 13 месечна възраст и в годината, в която се навършват 12 години от живота на детето с ваксина MMRVaxPro.

Периодично, заради струпване на неимунизирано население, в страната се записват епидемиологични гърмежи или епидемии с друг брой болни.

През 2009-2011 година в страната е записана зараза от морбили, засегнала над 24 000 лица, с 24 умряли (20 от които деца).

Ползи от имунизацията

Ако 1000 души заболеят от морбили, 1 или 2 от тях ще умрат; 50 ще развият зараза на ухото; 40 ще развият пневмония или бронхит; 5 ще развият конвулсии; 1 ще развие енцефалит (възпаление на мозъка). 1 на 8 000 болни деца до 2-годишна възраст ще развият подостър склерозиращ паненцефалит (мозъчна увреда), която може да се прояви години след преболедуване на морбили и е постоянно гибелен. 1 на 6 000 болни ще има проблеми с кръвосъсирването.

Ако 1000 души се имунизират против морбили, 100 от тях ще оповестят за дискомфорт, зачервяване и оток на мястото на слагане на имунизацията или ще имат треска; до 10 от тях ще развият обрив 6 до 10 дни след имунизация (който не е заразен); 1 на 22 000 имунизирани лица ще проявят краткотрайни проблеми с кръвосъсирването; 1 на 10 милиона имунизирани лица ще развие енцефалит.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР