От растенията се извличат натурални масла с различни свойства и

...
От растенията се извличат натурални масла с различни свойства и
Коментари Харесай

Масло от Авокадо

От растенията се извличат натурални масла с разнообразни свойства и приложения - както вътрешно, по този начин и външно. Те намират място в всекидневието ни както като хранителен артикул, по този начин и като грижа за здравето и за хубостта на кожата, косата, ноктите.

Всяко натурално растително масло има тъкмо избрани качества, само че измежду най-широкообхватните като деяние можем да посочим маслото от авокадо. То има всички скъпи свойства на плода, от който се извлича, и можем да го срещнем на всички места в бита - от храната, до продуктите за хигиена и лекарствените средства.

С какво е добре да сме осведомени във връзка с маслото от авокадо, кои негови приложения е добре да включим в живота си, защо да внимаваме при потреблението на масло от авокадо? Как се получава това масло и можем ли сами да си създадем вкъщи?

Получаване на масло от авокадо

Маслото от авокадо се получа по метода на студено сплескване и съставлява необработен артикул от авокадовото кюспе и рафинирано масло, което е минало през топлинна обработка.

Студенотопресовано масло от авокадо е най-полезно за храна. Тъй като не се нагрява, то пази всички свойства на плода с витамините, минералите и антиоксидантите.

Рафинираното масло е подлагано на високи температури при обработката му. То има по-лека миризма, само че пък е изгубило половината от потребните си свойства. Използва се главно за външно приложение - за козметични маски и лекуване на повредена кожа.

Домашно масло от авокадо

В домашни условия е допустимо приемане на това масло. За него са нужни единствено два продукта - плод авокадо и натурално кокосово мляко.

Приготвяне на масло от авокадо - 1 кг плод се измива, обелва и нарязва, като месото се отстранява деликатно от пулпата, костилката също се отстранява. Плодът се нарязва и смила в блендер. Смесва се с половин литър кокосово мляко и се бърка до приемане на хомогенна примес.

Сместа се вари в тенджера с дебели стени на слаб огън до цялостно изпаряване на влагата при непрестанно безредие. След като стане подготвена, сместа се охлажда, прецежда се през марля, а мазната течност се пресипва в стъклен съд и се пази в ледник.

Състав на маслото от авокадо

Този артикул има необикновено доста потребни свойства, дължащи се на неговия удивителен химически състав. Съдържанието на потребни субстанции е добре да се познава, с цел да се добие визия за какви благоприятни условия става дума. То съдържа:

- Витамини А и Е, както и такива от група В, също и витамин D и аскорбинова киселина, К, F, РР;

- Минерали - калий, калций, йод, цинк, кобалт, мед, желязо;

- Етерични масла;

- Антиоксиданти, в това число доста скъпия сквален;

- Силно смилаеми мазнини;

- Фитохормони;

- Хлорофил;

- Като хранителна стойност съдържа 100 % мазнини;

- 885 килокалории на 100 мл масло.

Ползи от маслото от авокадо

 Масло от авокадо приложения

Този артикул има благотворно деяние върху тялото на индивида освен външно, само че и вътрешно. Ето някои от изгодите от него:

- Насърчава заздравяването на раните. Антиоксидантът сквален е с антимикробен и противогъбичен резултат, може също по този начин да намали равнищата на холестерол в кръвта и въздейства благотворно върху хормоналната система. Скваленът подкрепя имунитета, унищожава свободните радикали и понижава резултата от радиацията. Маслото подкрепя синтеза на витамин D и положителното асимилиране на кератина;

- Положителното му въздействие се простира върху ендокринната система, храносмилателената и сърдечно-съдовата. Полезно е при възпаления на пикочните пътища, гастрит и язва и при раздразнение на хранопровода и гърлото;

- Съдържащият се лецитин в него оказва помощ за подсилване на нервната, мозъчната и сърдечната активност. Има удобно деяние при чернодробни болести, заболявания на панкреаса и репродуктивната система;

- Противовъзпалителните свойства са доста потребни при зарастване на кожни рани и лезии, порязвания, дерматити и други;

- Има добър резултат при ревматични и ставни проблеми, понижава подуването на тъканите, стопира възпалението и усъвършенства подвижността на ставите;

- Подходящо е при болести на жлъчния мехур, а също и като прочистващо средство при запек, за намаляване и нормализиране работата на червата;

- Помага при болести на венците с противовъзпалителните си свойства. Потиска инфекциите, лекува пародонтозата и отстранява неприятния дъх;

- Мононенаситените мазнини и мастни киселини са главен изграждащ детайл на клетките. Ако действат добре, кожата наподобява млада, свежа, опъната и еластична. Маслото от авокадо съдържа тези мазнини и ги дава на кожата;

- Насърчава и здравето на мозъка благодарение на омега - 3 мастните киселини и витамин Е, заздравяващи мозъчните кафези и кръвоснабдяването на мозъка. Витамин Е пази от заболяването на Алцхаймер и може да стопира първичните признаци, както и да ги отстрани изцяло.

Употреба на маслото от авокадо

 Масло от авокадо изгоди

Направленията, в които може да се употребява, са храна, здравни грижи и хубост като козметологията предлага най-вече благоприятни условия за потребление на това масло.

Масло от авокадо в кулинарията

Кулинарните приложения на масло от авокадо на този артикул са многочислени. Най-често се открива в кухнята на Испания, средиземноморските страни и в Латинска Америка.

Използва се главно в дресингите за салати, където зеленчуците и морската риба си партнират, при морските блага и при месото. Маслото от авокадо е подобаваща добавка към всяко зеленчуково ядене. При месото то подкрепя усвояването му от тялото и положителното храносмилане.

Това масло е уместно за пържене, защото има висока точка на шупване. Нерафинираното масло не е канцерогенно при пържене на всевъзможни храни. При дълго нагряване част от потребните свойства изчезват и може да се получат някои нежелани съединения, само че краткотрайното загряване до високи температури е изцяло възможно от здравословна позиция.

Масло от авокадо в козметологията

Маслото от плода авокадо показва отлични качества в грижата за епидермиса на цялото тяло и косата. То изглажда бръчките, усъвършенства еластичността на кожата, стопира косопада, изравнява тонуса на кожата и подкрепя лекуването на акнето.

Има лековит и заздравяващ резултат върху слабата коса. То подхранва скалпа в дълбочина, задейства метаболитните процеси в тъканите, разсънва спящите фоликули и подкрепя растежа на косата.

С него миглите стават по-дълги, по-плътни и изразителни. Нанасян върху веждите този артикул ги прави по-плътни, меки и запълва окапалите косъмчета в тях.

Възстановяващите свойства на маслото от авокадо са подобаващи за нокътната плочка, която укрепва, а кожичките към нея омекват. Състоянието на кожата и ноктите се усъвършенства очевидно при постоянна приложимост.

Противопоказания за приложимост и предпазване на масло от авокадо

Маслото от авокадо си има своите противопоказания както всеки различен сходен артикул. Не бива да се употребява при:

- Индивидуална нетърпимост и алергични реакции;

- При хронични проблеми с бъбреците и жлъчката, тъй като може да раздвижи налични камъни в органите;

- При панкреатити - може да ускори недоволствата.

Не бива да се употребява масло от авокадо откакто срокът му на валидност е завършил, а той е 18 месеца след отваряне на бутилката. Съхранението би трябвало да бъде в стъклен съд. Вече отворено, маслото се държи единствено в ледник, защото на по-топло бързо губи свойствата си. В запечатано положение може да се съхранява на стайна температура към 18 °C, без да се излага на директна слънчева светлина.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР