От Продължаваме промяната-Демократична България поискаха да бъдат внесени правилата за

...
От Продължаваме промяната-Демократична България поискаха да бъдат внесени правилата за
Коментари Харесай

ПП-ДБ с ново условие към ГЕРБ: Няма да сменяме една майка с друга майка

От " Продължаваме промяната-Демократична България " желаеха да бъдат импортирани разпоредбите за избора на състава на Комисията за противопоставяне на корупцията. Това стана ясно от брифинг на втората политическа мощ от съпредседателите Кирил Петков и Христо Иванов в Народното събрание.

" Отправяме покана към сътрудниците към ГЕРБ за внасяне на разпоредбите за КПК. Законът беше признат преди 5 месеца, ние не можем да напреднем с тази институция, да стартира в действителност да се бори с корупцията ", съобщи Петков.

Христо Иванов добави, че поради случая с Нотариуса сега няма нито една институция в страната, чиято работа да не е сложена под подозрение поради непозволено въздействие.

" Това постанова най-накрая да пристъпим към основаването на Комисията за попречване на корупцията като нов орган, който може да се употребява с публично доверие. Важно е да разбираме, че самият закон съдържа подробни правила за излъчването на тази комисия. Правилата от дълго време са направени и съветвани ", съобщи Иванов.

По тематиката за регулаторите обаче " Продължаваме промяната-Демократична България " ясно акцентират, че би трябвало да се договорят разпоредбите, по които ще излъчва състава на всеки един регулатор. Според Иванов това би трябвало да става при цялостна бистрота, номинираните лица да не са политически фигури, да имат високи нравствени качества, а зад всяка една кандидатура да има ясна отговорност кой ги поддържа.

" Продължаваме към този момент много дни да чакаме съответен отговор от сътрудниците, с цел да можем да пристъпим към диалозите за всички останали политики ", изясни Иванов, представен от " Фокус ".

" България не може да позволи трайно политическата рецесия и да отговори на публичните упования за образуването на държавно управление за втората част на ротацията, без да имаме явен отговор за това какви промени ще се вършат във връзка с битката с корупцията, върховенството на правото и сигурността - правораздаването, службите и регулаторите са пред скоба за нас ", безапелационен е съпредседателят на " Продължаваме промяната-Демократична България ".

Според втората политическа мощ договаряния би трябвало да има. Иванов счита, че посредством разговорът би трябвало да се уеднаквят позициите на двете политически сили и да се реализира баланс.

Според " Продължаваме промяната-Демократична България " сегашните управления на регулаторите нямат никаква социална поддръжка и в този смисъл са изгубили своята легитимност, а това значи, че въпросът за тяхното попълване е " фундаментален " ангажимент пред този парламент.

" Чухме от господин Борисов, че ни поканва за Комисия за защита на конкуренцията, аз съм удовлетворен да видя, че започваме да се движим в вярната посока, само че за Комисия за защита на конкуренцията, както и за другите регулатори, концепцията не е да сменяме една майка с друга майка. Тук концепцията е създадем един транспарантен развой и в тази ситуация на Комисия за защита на конкуренцията да създадем смяна в закона, с цел да няма едновластие на ръководителя, а да се направи по метод, по който цялата българска общност да знае, че всичките цени по магазините, всичките публични поръчки са направени по този начин, че да пазят публичния интерес ", приключи Петков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР