„От повече от 70 дена, десет седмици, Националният оперативен щаб

...
„От повече от 70 дена, десет седмици, Националният оперативен щаб
Коментари Харесай

Не сме плашили, казвали сме истината

От повече от 70 дни, 10 седмици, Националният действен щаб осведоми обществеността. Винаги посланията ни са били въз основата на теоретичен разбор, на информация и съвещания с сътрудници от чужбина. Целта ни е да създадем по този начин, че при нас нещата да са по-леки, в съпоставяне със случилото се в други страни в Европа, които са били и наш образец, и са с по-голям запас. Не сме плашили. казвали сме истината съгласно разбора и информацията . Цифрите приказват, че заболелите и умрелите са по-малко. Някой ще каже, че не вършим проучвания - вършим задоволително на база ресурса ни.”

Така стартира проф. Тодор Кантарджиев , шефът на Националния център за заразни и паразитни заболявания, постоянния брифинг на Националния действен щаб в Министерския съвет .

Той изясни, че заема позиция като най-възрастния член на Оперативния щаб, като човек с опит с сходни епидемиологични обстановки през годините, като гърмежите от бруцелоза в Южна България, антракса по морето, „ опасността от ебола, която не беше нищо спрямо коронавируса”.

„ Излизат мнения” - продължи проф. Кантаржидев, „ че в качеството си на експерти сме се опитвали да насаждаме боязън в обществото и плашейки политиците сме им влияели да взимат под паника решения.”

И с цел да отбрани Щаба от нападките, проф. Кантарджиев изясни свършеното през последните 10 седмици: още от януари месец, когато са разбрали за обстановката в Китай, са почнали подготовка съгласно опциите и квалификацията.

Благодарение на това през днешния ден няма екип на Бърза помощ без подготвен медицински личен състав. Няма болница, в която да не се знаят разпоредбите. Има ресурс от медикаменти и подготвени медици.

„ Това, което направихме, е с помощта на политическото схващане, че би трябвало дейностите да се подхващат в точния момент. И нито ограниченията бяха драконовски, нито имаше въведен полицейски час и наложителни заявления за излизане от вкъщи…”, обърна внимание проф. Кантарджиев, след което показа данните у нас с Covid-19 за последните 24 часа:

Новооткритите случаи на коронавирусна зараза са 37 души. С тях общият брой на заразилите се с Covid-19 стават 2175 души.

Направените PCR теста за денонощието са 1161, като към този момент седмично двама българи от 1000 се изследват, уточни проф. Кантарджиев.

Той добави: „ Преди 11 седмица имахме една лаборатория, а през днешния ден техният брой е 25, като множеството регионални и академични лечебни заведения са разкрили такива центрове за проучвания с PCR проби.”

Общо осъществените проби са 64480 броя, като към този момент на уеб страницата на Министерството на здравеопазването има обединен информативен портал с обновени данни за тестванията. Правят се над 9211 теста на един милион население.

От новооткритите 37 нови случая, в болница са настанени 10 души. Останалите 27 са на домашно лекуване, което проф. Кантарджиев в детайли изясни какво съставлява то: болният е под непрекъснат надзор и на персоналния доктор, и на болничното заведение, която го е отпратила да се лекува при домашни условия, като 28 дни е под карантина и по-късно се наблюдават негативните му проби да не отделя вируси.

Данните у нас демонстрират, че към 25% от инфектираните имат потребност от болнично лекуване.

Проф. Кантарджиев изясни по-лекото протичане на заболяването с констатацията, до която са достигнали немски откриватели, анализирали болестта в Германия. Там е записано, че в случай че заразилият се е спазвал ограниченията на изолираност, по-леко прекарва заболяването, спрямо оня, който се е заразил в тълпата и е бил под въздействието на по-голямо количество вируси.

Като цяло най-голяма е заболяемостта в област София – общо 921 случая, следват област Плевен – с 205 случая, област Видин – 179 случая и област Благоевград – със 108 случая. Проф. Кантарджиев уточни, че анализът е показан от аналитичния център на Военномедицинска академия.

В най-засегнатите области има нови случаи и през последното денонощие те са: 23-ма - в София, по двама - в Благоевград, Плевен и Видин. За област Видин проф. Кантарджиев със удовлетворение разяснява ниския брой и напомни при предходни дни случаите със болни от старческите домове в село Гара Орешец и Кула. Той уточни като позитивна стъпка почналите проучвания в старческите и обществените домове в страната, с което, по думите му, в точния момент ще се ограничи разпространяването на болестта.

Онова, което „ доста плаши” Националният действен щаб, е броят на инфектираните медици. За последното денонощие не бе упоменат нов случай на инфектиран доктор с Covid-19, само че те не престават да са 11% от всички инфектирани – или 233-ма души.

За последното денонощие излекуваните са 28 и с тях общият брой на преборилите болестта става 573 души.

Починалите за последните 24 часа са трима – двама мъже на по 67 години, лекувани в Ямбол, и жена на 76 години, лекувана във Военномедицинска академия в София. Средната възраст на жертвите у нас е 68 години.

Проф. Тодор Кантарджиев цитира проучване на университета в Глазгоу (за което вестник „ Банкеръ” писа), че жертвите на коронавирусната зараза са имали значително години живот - 13 години (мъжете) и 11 години – (жените).

В интернационален проект обстановката с Covid-19 е:

Общият брой на инфектираните е 4586000 души, като единствено за последното денонощие са регистрирани 64000 нови случа. В Съединените щати новозаразените са 11700 души, в Русия – 10598 души, в Бразилия – над 5000 души, във Англия - 3560 души.

В Белгия, страната, сравнима с България и като население, и като начало на разпространяване на болестта, има общо 54644 случая с Covid-19.

„ За последното денонощие новозаразените в Белгия са 356 души, а при нас са – 37 души.” И проф. Кантарджиев отново повтори: „ Защото със седмици по-рано въведохме ограниченията и те не бяха драконовски. И над 80% от българските жители се отнесоха с разбиране”.

В Швеция, страната, забавила се с въвеждането на ограниченията, новите случаи за последното денонощие са 625. За съпоставяне в Дания новоконстатираните са 78 случая. В Турция новозаразените са 1708, като с тях общият брой на разболелите се става 146000, умрелите са общо 4055 души, като единствено за последното денонощие има 48 жертви.

В Румъния общият брой на инфектираните е 16400, като за последното денонощие новите случаи са 190, в Сърбия са регистрирани 64 нови случая и с тях общият брой става 10000 души. В Гърция за денонощието са записали 40 новозаразени, в Босна и Херцеговина – 18 нови случая, в Северна Македония – „ нашата кръв”, както я назова проф. Кантарджиев, новите случаи са 17, като с тях общият брой инфектирани става 1740 души.

„ Никого не плашим” – отново повтори проф. Кантарджиев и приключи с думите:

„ Това че ни упрекват, че насаждаме внушаемост и боязън, не е правилно и мисля, че народът го вижда. Казвали сме единствено истината. И истината е следната: положителният сюжет е да използваме положителните си резултати и да разхлабваме ограниченията, само че последователно, постоянно с разбор. Казват ни – работили сме безпланово – само че ние знаем за идната седмица кои въпроси ще бъдат обсъждани, кои ограничения са препоръчани за разхлабване и според от променливостта на броя на случаите какви дейности ще се подхващат за разпределяне на ограниченията или за неговото закъснение.

Мисля, че Господ ни е очевидец и народът ни е очевидец, че с помощта на навременните ограничения и поемането на огромна политическа отговорност сега можем да се похвалим с тези резултати. Но не трябва да вършим по този начин, че на брега на Дунава да се удавим”.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР