От повече от 2 месеца цената на въглеродните емисии се

...
От повече от 2 месеца цената на въглеродните емисии се
Коментари Харесай

Кремен Георгиев: Или избираме между АЕЦ, газ и въглища, или чакаме на слънцето и вятъра

От повече от 2 месеца цената на въглеродните излъчвания се приближава до психическата граница от 100 евро за звук. Подобна стойност не е достигана от основаването на този финансов инструмент.

 

Припомняме, че единствено преди няколко години същите въглеродни излъчвания се търгуваха за скромните 5 евро за звук. Причината за значителното им повишаване е натискът от страна на Европейски Съюз за последователно унищожаване на по-замърсяващите източници на сила и замяната им с горива, които са по-щадящи за околната среда.

 

„ Въглеродните излъчвания са „ санкцията “, която замърсителите заплащат. Колкото по-голям е делът на зелената сила, толкоз по-малко въглеродни излъчвания ще купуват производителите, което надлежно значи понижаване на техните разноски. “ изясни инж. Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикационните сдружения в България.

 

Според енергийния специалист до по кое време ще оцелеят сдруженията, употребяващи въглища, които са принудени да заплащат 100 евро „ санкция “ за всеки звук твърдо гориво, внедрен в производството, зависи значително от цената на електрическата сила в Европа, защото пазарите са свързани.

 

„ Ако цената е висока, облагата ще е по-голяма и надлежно сдруженията ще могат да заплащат поскъпналите въглеродни излъчвания. Но в случай че цената е ниска, надали ще устоят дълго, защото няма да могат да покрият своите съществени разноски.

 

Инж. Кремен Георгиев разяснява и изказванията, че е допустимо да разчитаме на 100% на възобновима сила. По думите му те са цялостен парадокс.

 

„ Много хора се пробват да заблудят обществото изцяло умишлено. За бъдещия енергиен микс в България има 2 разновидността. Или избираме сред АЕЦ, газ и въглища в композиция с ВЕИ, или чакаме слънцето и вятъра, колкото е належащо, с цел да имаме електричество. 100% възобновима сила в енергийния микс ще докара до цялостна злополука. Не е обикновено да не можем да си заредим телефона, или да си пуснем осветлението, тъй като денем не е имало слънцегреене! Не е разумно да разчитаме на нещо, върху което нямаме никакъв надзор. Да, склонен съм, че делът на възобновимата сила би трябвало да се увеличи, само че би трябвало да имаме и сигурни източници, които ще ни подсигуряват, че ще имаме електричество когато и да е, а освен когато грее слънце или духа вятър. “ сподели инж. Кремен Георгиев.

 

Експертът със сериозен стаж в енергетиката обърна внимание и на обстоятелството, че каквито и източници на сила да се изберат, реализацията на плановете ще отнеме доста време.

 

„ За „ позеленяването “ на българската енергетика освен ще е нужен голям финансов запас, а и ще прекараме години в подготовка на документи и приемане на разрешителни. Строителните и монтажни действия на сходни огромни уреди също лишават години. Много хора нямат ясна визия какъв брой доста време лишават всички стъпки по реализацията на един огромен енергиен план. “ сподели инж. Кремен Георгиев.

 

Като ръководител на Асоциация на топлофикациите в България инж. Кремен Георгиев означи, че въпреки и единствено някои по-големи градове да имат достъп до евтиното централно отопление, то непременно би трябвало да бъде непокътнато, защото цената на природния газ, електрическата сила и дървесината, които са главните други възможности за отопление, пораства стремглаво и се чака наклонността да продължи.

 

„ В Европа огромна част от семействата са газифицирани, в случай че не преминат към различен вид за отопление и високото ползване на природен газ продължи, цената на природния газ ще продължава да е висока. Ако Европа не откри надеждна и преференциална опция, която на 100% да покрива потребностите от природен газ, цените ще продължат да нарастват. Големият интерес на Европа към втечнения газ е провокиран от обстоятелството, че в къси периоди и без създаване на спомагателни газопроводи няма от къде да получаваме огромни количества тръбен газ. Газ има, въпросът е да е на добра цена и да се обезпечи логистиката. “ сподели инж. Кремен Георгиев.

 

Според специалиста отоплението на природен газ в България за разлика от Европа към момента е разкош освен заради цената си, а и заради едва развитата инфраструктура.

 

„ Макар и единствено десетина града в България да са топлоснабдени и производството на сила да е извънредно трудоемко, българските топлофикации съумяват да поддържат национални цени, които са изкуствени занижени, само че с цената на големи загуби за всяко дружество. “ сподели инж. Кремен Георгиев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР