От понеделник (1 август) сръбските граждани, пътуващи до Косово, ще

...
От понеделник (1 август) сръбските граждани, пътуващи до Косово, ще
Коментари Харесай

Назрява ново напрежение в Косово, албанците с нови сърбофобски мерки

От понеделник (1 август) сръбските жители, пътуващи до Косово, ще би трябвало да сменят паспорта си с краткотрайна персонална карта за времето на визитата си. Тези ограничения бяха оповестени от премиера на отделилия се район Албин Курти.

Общото решение, оповестено в началото през юни, ще се ползва за всички сръбски гранични пунктове в страната от 1 август. Съгласно новите правила сърбите, пътуващи до Косово, ще получават краткотрайна персонална карта с годност 90 дни, която може да се употребява в държавните служби.

Тази вест провокира отвращение в Сърбия, а президентът Александър Вучич в това време съобщи, че Курти приготвя нахлуване против сърбите в Северно Косово.

Северната част на Косово е обитаема с етнически сърби, които до 2013 година отхвърлят да признаят независимостта на Косово. Договореното с посредничеството на Европейски Съюз съглашение публично постави завършек на сръбското заседание и паралелните структури в Северно Косово, само че не беше изцяло приложено.

Следва да се означи, че въвеждането на краткотрайни персонални карти е втората ответна мярка, която Курти вкара против Сърбия след идването на власт. През септември 2021 година неговото държавно управление изиска транспортни средства със сръбски номера да купуват лицензи, издадени от Косово.

Проблемът с мястото, където се издава книжата, идва от двустранно съглашение, подписано през 2011 година, съгласно което колите от всяка страна трябваше да могат да продължат да употребяват регистрационните си табели, до момента в който са на територията на друга страна.

Сърбия отговори, като изпрати войски на границата си с Косово, а етническите сърби от Косово проведоха митинги.

Въпреки че двете страни подписаха краткотрайно съглашение, изискващо транспортните средства, пътуващи сред двете страни, да слагат стикери на регистрационните си табели, с цел да скрият имената и флагове на страни, те не съумяха да реализират трайно решение.

Сепаратисткото албанско държавно управление в Прищина също прикани сърбите, живеещи в северната част на страната, да сменят сръбските си регистрационни номера с косовски, вместо да продължат да употребяват стикери.

Като цяло Косово и Сърбия са ангажирани във воден от Евросъюза разговор повече от десетилетие, ориентиран към нормализиране на връзките. Но не бяха реализирани специфични резултати и множеството от подписаните покупко-продажби не бяха изпълнени.

Европейски Съюз преглежда признаването на Косово от Сърбия като изискване за присъединението на страната към блока. Белград обаче продължава да упорства, че в никакъв случай няма да признае независимостта и суверенитета на своята провинция Косово и Метохия.

Освен Сърбия, членки на Европейския съюз като Гърция, Кипър, Словакия, Румъния и Испания не са признали независимостта на Косово.

Междувременно Сърбия се надява на помощта на Русия за разрешаването на казуса с Косово. Тъй като еднополюсният ред се срутва след началото на специфична военна интервенция в Украйна, сърбите считат, че след известно време геополитическите промени ще обиден и Балканите, където Москва ще може да употребява военната си мощ за възобновяване на териториалната целокупност на Сърбия. Засега това не е формалната позиция на държавното управление, а по-скоро желанието на сръбския народ.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР