От опит знам, че когато започнат декларации от парламентарната трибуна,

...
От опит знам, че когато започнат декларации от парламентарната трибуна,
Коментари Харесай

ИТН: Разговорите за кабинет забуксуваха

От опит знам, че когато стартират заявления от парламентарната естрада, диалозите за основаване на кабинет не вървят. Това разяснява водачът на „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “ Мая Манолова, малко откакто Христо Иванов от „ Демократична България “ излезе с декларация по отношение на диалозите за бъдещото държавно управление.

Победителите на изборите „ ИТН “ организираха серия от политически съвещания с всички партии в новия парламент без ГЕРБ, последва и втори кръг от експертни диалози по обособените браншове.

И въпреки видимо новите партии в Народното събрание да декларират, че гледат в една посока, към този момент е ясно, че диалозите посред им са забуксували. Потенциалните сътрудници на Слави Трифонов оповестиха светнаха алената лампа за „ ИТН “. Те оповестиха, че ще дадат поддръжката си, само че всеки има своите условия - явен кабинет, разграничаване от Движение за права и свободи, съглашение за поддръжка и осъществяване на основни цели.

„ Демократична България “ желае да станат ясни министрите

Как другояче ще си разбираем желанието на „ Демократична България “ да излезе със специфична декларация, в която да съобщи, че обединението не желае да е „ смокинов лист или заслон “, а действителен сътрудник. Христо Иванов разгласи, че сега сред партиите се водят просто диалози, само че те не са ориентирани към реализиране на съглашение.

Той означи още, че срещите се вършат без да е явен съставът на проектокабинета и дали препоръчаните лица ще могат да се оправят със дилемите. В тази връзка Иванов прикани лицата в кабинета да бъдат селекциониран деликатно, с цел да притеглят доверие. „ Ние не предлагаме наши номинации, само че има хора в служебното държавно управление, които притеглят голямо доверие “, сподели той и даде за образец Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков.

Ще има ли служебни министри в постоянния кабинет?

Ключови фактори за поддръжката на „ Демократична България “ ще са битката с корупцията и дистанцията от ГЕРБ и Движение за права и свободи. „ Двата тигъра пробваха взаимно да се легитимират и да скрият своята корупционна съгласуваност “, съобщи Иванов и акцентира, че включването на Движение за права и свободи в консултациите е проблем за дясната групировка. „ Разбирам аритметиката, само че парламентаризмът е повече от аритметика “, уточни той, представен от БГНЕС.

По всичко проличава, че от „ Демократична България “ не са удовлетворени от позицията, в която „ ИТН “ ги слагат и упорстват за по-голяма изясненост и конкретика преди да заявят поддръжка. „ Най-естествено е да се чакаме държавно управление от първия мандат. Ние сме подготвени за съпротива или да се върнем съм съда на гласоподавателите. Длъжни сме да поставим старания. Понякога тактиката губи тактика “, разгласи Христо Иванов.

От парламентарната естрада той анонсира, че „ Демократична България “ събират подписи за съставянето на парламентарна комисия по глобите на закона „ Магнитски “.

„ Изправи се.БГ! Ние идваме! “ ще се бори против всеки опит за замяна

От „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “ също обявиха, че няма да поддържат кабинет, зад който се протяга „ дългата ръка на ГЕРБ и Движение за права и свободи “. Те оповестиха, че ще се борят против всеки опит за замяна.

В същото време ръководителят на парламентарната група Мая Манолова подсети, че „ хората желаят и чакат държавно управление на смяната, което да отговори на упованията им за честност, реформаторство и отговорност “.

В опит да реализира това групировката се срещна с „ Демократична България “, с цел да сближат позициите си, и изведоха като основни цели още конституционната промяна, изчистването на регулаторите и службите. Според двете партии би трябвало да има доста ясно закрепени взаимни политически задължения.

Българска социалистическа партия упорства за съглашение за поддръжка

Българска социалистическа партия също се намеси и изиска обособени диалози с „ Демократична България “ и „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “, на които да се разиска при какви условия ще се даде поддръжка на държавно управление на Слави Трифонов. Според водача на левицата диалозите с „ ИТН “ би трябвало да приключат със съглашение за поддръжка, което подсигурява, че това, което е поето като задължения, ще се извърши.

Корнелия Нинова също уточни, че поддръжката на партията зависи от състава на новото държавно управление.

Движение за права и свободи прикани за разговор

На фона на всичко това Движение за права и свободи отговори на рецензиите на „ Демократична България “ и на собствен ред упрекна обединението в „ рушене на демокрацията “, задкулисие и олигархично-медийни зависимости.

Мустафа Карадайъ прикани в разговор сред парламентарните групи да се дефинират националните цели и да се възвърне държавността.

„ ИТН “ ще предложи държавно управление, когато получи мандат
На ход са хората на Слави Трифонов, които не взеха думата в пленарна зала. В коридорите на Народното събрание Ивайло Вълчев от „ ИТН “ разгласи, че съставът на новото държавно управление няма да бъде разгласен до края на седмицата, както беше казано преди няколко дни. От партията този път са решили да изчакат президента и едвам тогава да разгласят имената.

„ Не сме получили мандат, че да разгласяваме имена. В момента, в който бъде връчен мандатът, името на премиера ще стане ясно “, сподели Вълчев, представен от БНР.

От партията оповестиха, че диалозите на експертно ниво не престават. На въпрос за какво си приказват с заявления с „ Демократична България “ от парламентарната естрада той отговори, че няма да градят държанието си „ по това кой какво чака от нас и с какво ще бъде благополучен “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР