От около година се води медийна война срещу вносителите на

...
От около година се води медийна война срещу вносителите на
Коментари Харесай

Вносителите на стари коли питат екоминистерството къде отиват екотаксите

От към година се води медийна война против вносителите на коли втора ръка, тъй като ние държим огромен дял - за година у нас влизат към 250 хиляди използвани коли. Това сподели пред „ Хоризонт “ Любомир Доросиев - заместник-председател на Асоциацията на вносители на коли. В коментара си по предлагането за увеличение на екотаксите Доросиев насочи въпрос към екоминистерството къде отиват парите от екотакси:

" Защото е упоменато, че в бюджета в България влизат към 3 милиона лв. от екотакси. По последните информации е по този начин. В България (годишно) се записват към 250 000 автомобила втора ръка и към 25 000 нови. Значи в случай че сложим калкулация приблизително по 250 лв. на кола, това са към 62 милиона, а те регистрират единствено 3. Попитайте къде отиват всички тези пари, къде изтичат? Това за мен е следващата корупционна процедура. "

Според Доросиев би трябвало да се сътвори фонд, в който тези пари да влизат транспарантно. 

За автомобил на 5 години се заплащат 500 лв. налог. Крайно време е който кара по-нов автомобил той да заплаща по-малко, добави той. Вносителите са „ за “ обновяването на автопарка у нас, тъй като българите карат най-старите коли в Европа. В огромните градове хората карат огромни и скъпи коли, само че в дребните обитаеми места могат да си разрешат коли най-много до 5 хиляди лв. и всеобщо се внасят над 15 годишни коли. Големите градове се замърсяват главно от камионите, неасфалтираните улици и немитите улици, изясни Любомир Доросиев.

" Ако един автомобил е над 20 години - по тази причина е и такава статистиката в България, че ние караме доста остарели коли, множеството коли са над 20 години - той заплаща в страната към 20 лв. налог. Това значи, че той няма интерес да хвърли автомобила за преработване, да го съобщи, а той седи пред блока. Може да се кара веднъж в годината, само че той цялостни пред блоковете пространството ", уточни Любомир Доросиев. Никъде по света няма рециклиращи продуктови такси като събираните по пунктовете на КАТ, твърди той. В положителните практики по думите му въпросната екотакса попада в данъчната ставка на автомобила към общината и отива за екоцели по други механизми.

Рециклиращите компании имат брой коли, които би трябвало да рециклират годишно, посочи още Любомир Доросиев:

" Те заплащат сред 300 и 800 лв. за автомобил, който изхвърляте в подобен пункт. Те ви го заплащат, с цел да могат да си наберат численост, а надлежно от желязото, от акумулаторите, от сплавите вътре, от инсталациите, те си вадят тези пари и дори двойно на тях. "
Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР