От Общинското предприятие “София план са идентифицирали 5 000 имота,

...
От Общинското предприятие “София план са идентифицирали 5 000 имота,
Коментари Харесай

Частните имоти върху общинските паркове - какви са решенията

От Общинското дружество “София проект ” са разпознали 5 000 парцела, които попадат в паркове, градини или бъдещи зелени зони.

“В София огромна част от тези парцели са в планувани паркове, не са в тези, които са осъществени. Ако приказваме за Борисовата градина, то там е прочут въпросът с Къпалнята “Мария-Луиза ”. Повечето случаи на частни парцели в осъществени паркове засягат Южния парк и ненапълно Западния парк.

Основната част от тези частни парцели са тук-там, които са планувани за паркове (Източен парк, продължението на Южния парк и на Борисовата градина, на Западния парк), всички тези, които би трябвало да отидат на юг, към Витоша, те са планувани в частни парцели. В това няма нищо необичайно, странното е, че толкоз време тези парцели не са отчуждавани ”, споделя Любомир Георгиев -директор на Общинското дружество “София проект ”.

Всеки може да ревизира дали даден парцел е частен или не, като прегледа кадастралната карта на София, която е обществена. Тези територии, които са планувани за паркове, са предпазени от закона и не могат да бъдат преустроени в нещо друго, т.е. вложителите не могат да строят върху тях, само че пък би трябвало да заплащат налозите им.

Най-лесният метод за справяне с този проблем, е тези терени да се изплатят от Столичната община, само че това по груби сметки би означавало към 2 милиарда лева (само за част от въпросните терени). 

Обмислят се разнообразни разновидности за справяне с казуса, като не са изключени оферти, които включват и частен интерес и облага за притежателите на тези парцели, само че не и строителство, тъй като това ще отстрани опцията да са парк. Това, което може да се направи е зони за градско земеделие, спортна инфраструктура, заплащане на екосистемни услуги от Следствен отдел към окръжна прокуратура и други

За въпросът с къпалня “Мария Луиза ”, Любо Георгиев разясни, че това не е предпочитан план, тъй като е част от Борисовата градина, която обслужва кварталите в близост. Приоритетни ще са тези квартали, в които няма никакви зелени зони, с цел да се обезпечи зеленина и да бъдат добре обслужени.

Чуйте повече в диалога на Константин Лавсов с Любо Георгиев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР