От няколко години в София и няколко други града -

...
От няколко години в София и няколко други града -
Коментари Харесай

Мигащия зелен сигнал на светофара - незаконен, но може би полезен

От няколко години в София и няколко други града - Стара Загора, Варна и Пловдив светофарите са снабдени с функционалност мигащ зелен сигнал. Ролята му е да предизвести водачите, че след няколко секунди ще светне алено.

Идеята за въвеждането мигащото зелено е взета от Австрия, където светофарите имат подобен режим от повече от половин век. Практиката е позната още в Естония, Литва, Латвия, Словакия и някои други страни.

Оказва се обаче, че този сигнал на светофара, въведен пробно, е противозаконен, тъй като го няма в Закона за придвижване по пътищата и в наредбата на Министерството на районното развиване и благоустройството за Регулиране на придвижването по пътищата със светлинни сигнали. Нещо повече, въвеждането му опонира и на Виенската спогодба за пътните знаци и сигнали, по която България е страна.

Първите полемики за анулацията на мигащото зелено се появиха след тежка злополука в Стара Загора преди месец и половина, когато завиващ автомобил лиши преимущество на мотоциклетист. При злополуката почина мотористът, а тежко беше ранена пешеходка. Въпреки че видеоматериал сподели, че и двамата водачи са минали на безусловно алено, премахването на мигащото зелено беше оповестено като една от ограниченията за отбягване на сходни случаи.

От няколко дни противозаконната светлинна сигнализация е деинсталирана и от светофарите в София, макар убеждението на общинарите, че тя е потребна. " На основните кръстовища, тежките злополуките бяха понижени с 50 на 100 след въвеждането на сигнала ", разяснява пред БНР Димитър Петров от Дирекция " Управление и разбор на трафика " в Столичната община.

В полезността на сигнала са уверени и от " Института за пътна сигурност ". " Зелената мигаща светлина дава спомагателна информация на всички водачи, въз основата на която те могат да подхващат безвредно държание, съгласно дистанцията на което се намират от кръстовището. По хипотеза, колкото е по-информиран един водач за това, което следва да се случи на пътя, толкоз по-малка е вероятността да допусне неточност. На процедура потреблението на зелената мигаща светлина се трансформира в едно положително решение, което бе възприето позитивно от всички водачи ", е мнението на неправителствената организация. Те упорстват да се сътвори работна група, която нормативно да уреди зелената мигаща светлина.

От Държавна организация " Безопасност на придвижване по пътищата " разясниха, че помощ от техни специалисти по този въпрос не е търсена. Темата не била обсъждана и в междуведомствената работна група за светофарните уредби.

Кой спря мигащото зелено?

Въпреки това обаче прекъсването на мигащото зелено се наложило след подадена тъжба от български жител. Той е алармирал европейската прокуратура, че липсва нормативна регулация за подобен вид светлинен сигнал.

И в действителност във към този момент цитираната Наредба 17 на Министерство на регионалното развитие, призната през 2001 година и обновена за последно през 2004 година, е казано, че мигаща може да е единствено жълтата светлина на светофарите по кръстовищата. В отговор от Столична община споделят, че от 2017 година желаят от Министерство на регионалното развитие смяна в наредбата, само че такава няма. Последното искане е от няколко дни и този път реакция може и да има. Пред БНР заместник-регионалният министър
Иван Шишков разяснява, че министерството ще се запознае с казуса детайлно и ще се опита да регламентира мигащата зелена светлина, само че към този момент законно.

Експерти: Броячите правят по-добра работа

Пред Българска национална телевизия ръководителите на Европейския център за пътни политики Диана Русинова и на Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България Красимир Георгиев разясниха, че възможна смяна на Наредба 17 на Министерство на регионалното развитие няма да узакони използването на мигащата зелена светлина. Те акцентират, че е нужна смяна в Закона за придвижване по пътищата. " Ако има доказателства, че е толкоз ефикасна, може да желаяме и смяна на Виенската спогодба за пътните знаци и сигнали ", пошегува се Русинова.
 Мигащия зелен сигнал на светофара - противозаконен, само че може би потребен
© Юлия Лазарова

Красимир Георгиев пък акцентира, че те е редно светофарите в един град да имат сигнали, каквито в другите няма. " Как се възприятията водачите от провинцията, където няма зелено мигащо и идват в София, където има? ", попита той. Георгиев изрази и мнение, че щом мигащото зелено е нелегално, стотици скъсани курсисти могат да съдят Столична община, тъй като не са взели брошура, поради проблем при прекосяване през кръстовище на подобен сигнал.

Диана Русинова и Красимир Георгиев са на мнение, че доста по-ефективно средство за помагане на водачите при прекосяване на кръстовище са броячите, които демонстрират какъв брой време ще се задържи аленото или зеленото. " Това даже да не ефикасна мярко, най-малко е законна ", е мнението на Русинова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР