От няколко години насам Полша, Беларус и Украйна готвят мащабен

...
От няколко години насам Полша, Беларус и Украйна готвят мащабен
Коментари Харесай

Какво е общото между проект за €12 милиарда между Полша, Украйна и Беларус с “Чернобил?

От няколко години насам Полша, Беларус и Украйна готвят огромен план, който би трябвало да свърже трите страни и някои от основните им речни пристанища и да сътвори път по вода от Балтийско до Черно море. Този план стои зад името E40, като той би трябвало да бъде с дължина от над 2000 километра.

Работата по канала към този момент е почнала, само че съгласно специалисти тя може да " удари на камък " поради една рискова част от него - река Припят, която минава през едноименния украински град, станал изключително прочут след случая в нуклеарната централа " Чернобил " през 1986 година.

Реката е приток на Днепър, която е четвъртата най-дълга река в Европа и минава през територията Русия, Беларус и Украйна. За гарантирането на сполучливото създаване на речния канал сега се правят действия по брега и дъното на река Припят.

Според специалисти това може да сложи под риск 28 милиона души, които пребивавам по поречието на Днепър и разчитат за обезпечаването на вода и за риболова на нея. Драгирането на Припят, което е част от свързването на Украйна и Беларус по вода, е една от първите и основните стъпки от огромния план, само че съгласно експерти то може да докара до разпространяването на радиоактивно замърсяване.

От платформата Emerging Europe цитират без значение научно проучване, направено от френската организация ACRO, съгласно което наранени могат да бъдат 8 милиона души, които разчитат за водоснабдяването си на Днепър, измежду които и живеещите в Киев. Като спомагателен резултат замърсяването на земеделската земя крие опасности за 20 милиона души в Украйна.

Според Ариел Брюнър, който е началник в световната неправителствена организация Birdlife International, драгирането на река в региони, в които има нараснала централизация на радиоактивен материал, е безконтролно.

" Всъщност целият план E40 е недобре умислен и евентуално рисков, като той се прокарва напред при цялостно занемаряване на законодателството, обвързвано с така наречен стратегическа екологична оценка ", изяснява експертът.

От Световния фонд за природата (WWF) от своя страна показват, че Украйна има потребност да усъвършенства транспортните си връзки със своите съседки, в това число и с останалите страни от Европейския съюз, само че E40 не е единствената алтернатива за това.

Според специалистите построяването на речния канал ще е скъпо, като първичната инвестиция в него е над 12 милиарда евро. В допълнение, съгласно WWF, планът крие и доста високи обществени, механически и опасности за околната среда. От фонда показват, че добра негова опция, която ще подсигурява бързи доставки сред страните и по-ниски разноски, е железопътният превоз.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР