От няколко години екип български учени и любители астрономи следят

...
От няколко години екип български учени и любители астрономи следят
Коментари Харесай

Български учени и любители астрономи следят открито от тях съзвездие - БГ Триъгълник

От няколко години екип български учени и фенове астрономи наблюдават с интерес, намерено от тях съзвездие. То носи името БГ Триъгълник и в него си взаимодействат три обекта. Характерното в това взаимоотношение е, че с изключение на сила, подчинени на гравитацията, обектите обменят по сред си и маса. Съвсем скоро следва да излезе научна обява в научното списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Това в науката значи верификация на откритието. Следват доста хипотези за това необичайно галактическо събитие.

 Георги Латев от Института по астрономия на Българска академия на науките Снимка: БНР
" Птолемей е рисувал карти и в звездните му карти едно от 48-те съзвездия, които е изобразил, това е мъничко съзвездие,  формирано както името му припомня от по-ярките звезди, които се виждат с просто око . Той е нарисувал това съзвездие още през втори век от новата епоха и звездичките, които са в него, които го образуват те са ярки от трета звездна големина, добре забележими с просто око, плътно са ситуирани на небето и образуват едно равнобедрено триъгълниче и по този начин е наречено съзвездието – БГ Триъгълник ", сподели за БНР Георги Латев от Института по астрономия на Българска академия на науките.

 Стефан Стефанов от Института по астрономия на Българска академия на науките Снимка: БНР
Стефан Стефанов от Института по астрономия на Българска академия на науките е взел участие в лагери " Белите брези ", които се организира от 1970 година. 
" Аз вървя там от 2016 година и по този начин се възпламених по астрономията. От тази лагер школа аз съм астроном. През 2018 година трябваше да намерим обекти за наблюдаване на единия от телескопите, аз разгледах един дълъг лист с променливи звезди и гледайки тези звезди видях БГ 3 , видях, че тази звезда е от вида променлива, с който се занимава моята научна група и взех решение да я следя на телескопа ".  

Стефанов изясни, че БГ Триъгълник съставлява система от две звезди: 

„ Има бяло джудже и дребна алена звезда, която е алено джудже. Две джуджета – бяло и алено. Бялото джудже е огромно колкото Земята, само че неговата маса е съвсем колкото масата на Слънцето ". 

Георги Латев изясни, че когато звездите са в двойна система и обикалят към друга е огромен плюс за астрономите, които изследват подобен клас обекти.

Роден 100 години след Христа в Александрия, Египет, ослепителен математик, основател на карта на света, Клавдий Птолемей е записал името си измежду учените астрономи в древността. Неговите търсения са били за придвижванията на небесните тела и взаимоотношението сред тях. В своята книга " Алмагест " той ги разказва по отношение на геоцентричната система на придвижване, главен астрономичен принцип по това време, без да има визия какво е гравитацията. Макар, че много по - късно Нютон подлага на преоценка изчисленията му в своя Количествен разбор, теорията на Птолемей за планетарното придвижване поставя основите на  едни от най - значимите въпроси и търсения в астрофизиката. Как небесните тела взаимодействат по сред си, какви физични закони ръководят тези взаимоотношения, едни и същи ли са тези процеси в Космоса.  
Повече можете да чуете в звуковия файл.
По обявата работи: Радостина Билярска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР