От няколко дни България се тресе от нов скандал, провокиран

...
От няколко дни България се тресе от нов скандал, провокиран
Коментари Харесай

Изложба поляризира България: Транссексуални позират като модели на Майстора

От няколко дни България се тресе от нов скандал, предизвикан от галерия на име „ Другите българи “.

Тя ще бъде показана на 8 март и в нея ще бъдат показани трансджендър българи, които театралничат като модели на Владимир Димитров-Майстора.

Вижте тази обява в Instagram.

Проектът е осъществен с 10 000 лв. от Национален фонд „Култура“ към българското министерство на културата.

Идеята обаче провокира полярни отзиви в обществото, като критиците на изложбата се питат дали изложбата леке върху творчеството и паметта на огромния български художник или е просто предизвикателство към нашите обичайни показа за изкуството.

Пред bTV фотографът и създателят на галерия Михаил Вучков изясни концепцията за плана си с това, че е имал опцията персонално да види по какъв начин се реализира сходен преход на негов непосредствен другар в предишното, който към този момент една прелестна дама.

„ Това ме ангажира значително с тематиката и в търсенията си да видя доколко тази група в България е дискриминирана не можах да намеря аналог на толкоз дискриминирана група. Доста се порових и се оказа, че последният човек, който е запаметил облика на българката в патриархална България и то с огромна известност е Майстора “, добави той.

В писмена позиция Вътрешна македонска революционна организация споделя, че това е „ оскърбление за българската просвета. Тази фотосесия е жестока подигравка с огромния български художник “.



„ Твърди се, че в България тази група е била дискриминирана и ги съпоставя с проблемите на българските дами, когато са нямали право да гласоподават, нямали са право на мнение. Няма такова нещо в България, у нас по Конституция са обезпечени самостоятелните човешки права, а не по групи, общности или малцинства. Това опрощение е смешно и тъпо “, съобщи организационният секретар на Вътрешна македонска революционна организация Юлиан Ангелов.

„ По закон всички хора в България имат права, само че на процедура нямат “, отговори създателят на изложбата.

Двамата даже се скараха в студиото на bTV.

Вучков попита: „ Във вашата партия ще назначите ли транссексуална секретарка? “

А Юлиан Ангелов му отговори: „ Защо би трябвало да назнача транссексуален. Когато някого се назначава на работа е поради неговите качества дали е мъж, дали е жена, дали е някакъв различен. Никога няма да си слага въпроса в главата дали някой е транссексуален, дали е жена, дали е мъж. Въпросът е да прави работа. “

След размяната на остри реплики Ангелов сподели календар с две девойки, снимани в полето с думите „ Това е българката “.

Изложбата ще бъде открита на 8 март.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР