От няколко дни Actualno.com се опитва да осъществи връзка с

...
От няколко дни Actualno.com се опитва да осъществи връзка с
Коментари Харесай

БАН не дават информация за „това нещо“ - циклотронния център и защо вече четири години не работи

От няколко дни Actualno.com се пробва да реализира връзка с управлението на Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика (ИЯИЯЕ) към Българска академия на науките, с цел да потърси информация за проектирането на бъдещия Национален циклотронен център.
Причината за интереса на медията ни по общественозначимата тематика е, че би трябвало да е изминал срокът за планиране на постройката, в която да се инсталира инсталация на стойност над 10 млн. лева, отлежаваща към този момент четири години безполезна . А тя е предопределена за произвеждане на радиоизотопи за раково заболели.
В понеделник на служебния телефон на Института обясняваха, че шефът доцент доктор Лъчезар Георгиев е в отпуска, да го потърсим в четвъртък. Неколкократните позвънявания през днешния ден още веднъж са безрезултатни , тъй като дообед доцент Георгиев не беше в кабинета си и трябваше да го потърсим след обедната отмора за изявление по тематиката.
Последващото търсене обаче беше дефинитивно попарено, тъй като от отсрещната страна ни бе казано, че и доцент Георгиев, и заместниците му „ не желаят да дават информация за това нещо “.
А „ това нещо “ е прекомерно значимо за популацията на цяла България . Едва ли към този момент има човек, който не е обиден директно или индиректно от онкологично заболяване. И тематиката е в действителност публично значима.
Припомняме, че договорът за планиране на постройка за „ отлежалия “ циклотрон ТR2 е  от декември месец. Заданието е предоставено на архитектурно бюро от Италия, по чийто план са изпълнени лечебните заведения „ Сан Рафаел “ в Милано и „ Сан Джерардо “ в Монца.
Анонсираният като ускорител с най-хубави параметри на Балканите и най-големия теоретичен план на България е контрактуван през 2014 –та и доставен през януари 2016 година.
Изпълнител на поръчката бе компания " Циклотрон инженеринг “ ООД за 4,7 млн. $ без Данък добавена стойност (с Данък добавена стойност сумата възлиза на над 10 млн. лева.).
Справка в Търговския указател обаче сочи, че компанията, благосъстоятелност „ МОЛЕКЮЛАР СОЛУШЪНС БЪЛГАРИЯ “ и строителната компания „ ПСГ “, е към този момент продадена. Новият притежател е 35-годишният Димитър Иванов посредством едноличната му компания „ Абракас Кепитъл “.  
Циклотронът е предопределен да създава PET и SPECT-изотопи за лекуване на онкоболни пациенти. Той обаче отлежава към този момент цели четири години в помещение на ИЯИЯЕ в София, тъй като няма къде да го инсталират.   
Две години и седем месеца лиши на Института да приготви поръчката за архитект на постройката . А тя е комплицирана освен за планиране, а и за създаване, тъй като условията за такива апаратури са извънредно съществени, включително да устоят на висока сеизмична интензивност.
За архитект бе определен консорциум „ БГ Национален циклотронен център “, водещ сътрудник в който е италианското сдружение „ Проджети Плант С.Р.Л. “, дружно с българската „ Сиела Норма “ АД.
Офертата на консорциума е за стойност 772 200 лева без Данък добавена стойност (или 926 640 лева с ДДС) и период за осъществяване 173 календарни дни. Договорът бе подписан на 6 февруари т.г. и 173-те дни за направа на капиталов план с етапи абстрактен, механически и работен, са към този момент минали. 
Оттам-насетне следва да се приготви и социална поръчка за строително-монтажни работи.
По-рано не може да започва процедура за строителство. Но с темповете, с които работят в Института, надали някой би могъл да планува обозримо бъдеще, когато ще проработи неповторимата и витално значима за хиляди пациенти инсталация.
Относно идното строителство в Плана за деяние в осъществяването на Националната стратегия за развиване 2019-2020 година написа, че 2 000 000 е целевото финансиране за създаване на постройката за разполагане на Циклотрон. Мярката, по която би трябвало да стане това, е „ Развитие на научната база за осъществяване на модерни и конкурентоспособни научни проучвания “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР