От Националната агенция за приходите /НАП/ нанесоха в информационните си

...
От Националната агенция за приходите /НАП/ нанесоха в информационните си
Коментари Харесай

НАП вписа автоматично новия минимален осигурителен доход на 4000 самоосигуряващи се

От Националната организация за приходите /НАП/ нанесоха в осведомителните си системи минималния месечен размер на осигурителния приход 780 лв. на към 4000 самоосигуряващи се лица , които са подали еднократно заявления Образец №1 с код за тип обезпечен 22. Това са лица, искащи да се обезпечават само във фонд „ Пенсии “ за неработоспособност поради общо заболяване, напреднала възраст и гибел и са заявили най-малък месечен застрахователен приход в размер на 710 лв.. Не е нужно тези самоосигуряващи се да подават още един път декларация за интервалите след 31 юли с новия по-висок най-малък застрахователен приход от 780 лв., тъй като от организацията към този момент са отразили смяната в системите си.

От Национална агенция за приходите припомнят, че от 1 август минималният месечен размер на осигурителния приход е изменен , като до 31 юли за самоосигуряващите се лица и за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители той беше 710 лева От началото на август до 31 декември 2023 година наложителните месечни осигурителните вноски за тези физически лица към този момент се пресмятат върху 780 лева Максималният месечен размер на осигурителния приход остава неизменен – 3400 лева .

Самоосигуряващите се , включително и записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители, получаващи приходи от действия на разнообразни учредения – да вземем за пример и по трудови правни отношения, е належащо да съобразят сбора от осигурителните си приходи за месеца, тъй че да го лимитират до оптималния от 3400 лева В тези случаи е възможно месечният застрахователен приход, посочен в декларация Образец № 1, да бъде по-нисък от минималния за съответните месеци.

Ако е нужно лицата да създадат смяна на осигурителния си приход след 31 юли, те би трябвало да подадат коригираща декларация Образец №1 за съответния месец, като отбележат код промяна „ К ”, код за тип обезпечен 22, дните в обезпечаване, променения размер на осигурителния приход и % осигурителни вноски за ДОО, ДЗПО и здравно обезпечаване.

Самоосигуряващите се, които са подали декларация Образец №5 за здравно обезпечаване, фонд „ Пенсии “ и повсеместен пенсионен фонд за избрани от тях интервали след 31 юли и са платили предплатено осигурителни вноски върху най-малък размер на осигурителния приход, по-нисък от 780 лева, би трябвало да показват в организацията коригираща декларация .

От Национална агенция за приходите ще осведомят с е-писма самоосигуряващите се , за които се отнасят промените, както и за дейностите, които би трябвало да подхващат.

Всеки може да получи информация за декларирането и внасянето на осигурителни вноски от уеб страницата на организацията и на телефона на Информационния й център: 0700 18 700 , на цена съгласно цените на съответния оператор.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР