От Национален парк Рила се обръщат за съдействие към всички

...
От Национален парк Рила се обръщат за съдействие към всички
Коментари Харесай

Търси се турист, изкъпал се в езерото „Окото. Искат да го глобят

От Национален парк „ Рила ” се обръщат за подпомагане към всички жители, които имат информация за екскурзиант, изкъпал се в езерото „ Окото ” преди дни, оповестява bTV.

Мъжът ще бъде санкциониран, в случай че бъде открит, заяви за „ Фокус ” доктор Стефан Кирилов, основен специалист към националния парк. Той посочи, че са подхванати нужните дейности за събиране на информация все още, тъй като сигналът не е бил ориентиран към Национален парк „ Рила “, а е бил оповестен по медиите.

От публикуван в обществените мрежи видеоклип се вижда по какъв начин мъж се къпе в най-дълбокото планинско езеро на Балканите - Окото.

„ От видеото се вижда, че мъж навлиза в езеро „ Окото “ и има огромен брой гости, които са в региона и се надяваме за подпомагане от тяхна страна. Събираме информация и от сътрудници и съидейници. Изготвят се отчети по случая. След събиране на нужната информация ще преминем към дейности “, сподели още доктор Кирилов.

По думите му нарушителят ще бъде глобен с санкция, написана в законодателството, която е от 500 до 5000 лв. за физически лица, като размерът на сумата зависи от нарушаването.

Според доктор Кирилов посетителите в националния парк би трябвало да бъдат поотговорни и да съблюдават закона. По думите му от началото на летния сезон има и други нарушавания. Сред тях са нерегламентирано нахлуване на моторни транспортни средство в региона на Седемте рилските езера и единични случаи на лов и лов на риба.

„ Важно е туристите да се движат единствено по маркираните направления и да не навлизат във водните обекти, да не замърсяват регионите боклуци, да не се късат цветя и да не се безпокоят дивите животни, както и да не се пали огън “, поучава специалистът. Според него отклоняването от обозначените трасета е и измежду главните аргументи за произшествия в планината.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР