От начина, по който 45-годишният швейцарски глациолог Андреас Линсбауер се

...
От начина, по който 45-годишният швейцарски глациолог Андреас Линсбауер се
Коментари Харесай

Ледниците изчезват с рекордна скорост след горещите вълни

От метода, по който 45-годишният швейцарски глациолог Андреас Линсбауер се движи над ледени пукнатини, в никакъв случай не бихте предположили, че носи 10 кг стоманено съоръжение, належащо за картографиране на ледниците в Швейцария, пишат ЕнБиСи и " Ройтерс ".

Обикновено той потегля по тази пътека по солидния хладилник Morteratsch в края на септември, края на летния сезон на размразяване в Алпите. Но извънредно огромната загуба на лед тази година го докара до този мразовит амфитеатър с повърхност от 15 квадратни километра два месеца по-рано за незабавна поддръжка.

Измервателните стълбове, които той употребява за следене на измененията в дълбочината са изложени на риск да се изместят изцяло, когато ледът се топи и той би трябвало да пробие нови дупки.

Ледниците на Алпите са на път да претърпят най-големите си загуби на маса от минимум 60 години водене на записи, демонстрират данни, споделени извънредно с " Ройтерс ". Като следят разликата в това какъв брой сняг е паднал през зимата и какъв брой лед се топи през лятото, учените могат да измерят какъв брой се е свил ледникът през дадена година.

От предходната зима, която донесе относително малко снеговалежи, Алпите претърпяха две огромни горещи талази при започване на лятото - в това число една през юли, белязана от температури покрай 30 по Целзий в швейцарското планинско село Цермат.

По време на тази гореща вълна надморската височина, на която водата е замръзнала, е измерена на рекордно високо равнище от 5184 метра - надморска височина, по-висока от тази на Монблан - спрямо естественото лятно равнище сред 3000-3500 метра.

" Наистина е явно, че това е рисков сезон ", сподели Линсбауер.

Стопяване на планината

Повечето от планинските ледници в света - остатъци от последната ледникова ера - се отдръпват заради изменението на климата. Но тези в Европейските Алпи са изключително уязвими, тъй като са по-малки със относително малко ледено покритие. Междувременно температурите в Алпите се затоплят с към 0,3 градуса на десетилетие - към два пъти по-бързо от междинното за света.

Ако излъчванията на парникови газове продължат да нарастват, ледниците в Алпите се чака да изгубят повече от 80% от сегашната си маса до 2100 година Много от тях ще изчезнат, без значение от дейностите за излъчванията, които се подхващат в този момент, с помощта на световното стопляне, провокирано от минали излъчвания, съгласно отчет от 2019 година на Междуправителствения панел на Организация на обединените нации по изменението на климата.

Morteratsch към този момент е доста изменен от ледника, изобразен на туристическите карти на района. Дългият език, който в миналото е достигал надълбоко в долината изпод, се е свил с близо 3 километра, до момента в който дълбочината на снега и леда е изтъняла с до 200 метра. Паралелен хладилник Перс се влива в него до 2017 година, само че в този момент се е отдръпнал толкоз доста, че сред тях лежи разширяваща се линия от камъни и пясък.

Ужасната обстановка тази година поражда опасения, че алпийските ледници може да изчезнат по-рано от предстоящото. С повече години като 2022 година това може да се случи, сподели Матиас Хъс, който управлява мониторинга на ледниците в Швейцария (GLAMOS).

" Виждаме, че резултатите от модела, предстоящи след няколко десетилетия в бъдещето, се случват в този момент ", сподели Хъс. " Не чаках да видя такава рискова година толкоз рано през века. "

Без сняг, високи температури

" Ройтерс " беседва с глациолози в Австрия, Франция и Италия, които потвърдиха, че ледниците там са на път да претърпят рекордни загуби. В Австрия " ледниците са без сняг до върховете ", сподели Андреа Фишер, глациолог от Австрийската академия на науките.

Сезонните снеговалежи, като се изключи че възвръщат леда, загубен през лятото, защищават ледниците от по-нататъшно размразяване, като обезпечават бяла завивка, която отразява слънчевата светлина назад в атмосферата по-добре, в сравнение с може да направи по-тъмният лед - нечист от прахуляк.

Но в ледника Гранд Етрет в северозападна Италия единствено 1,3 метра сняг се е натрупал през миналата зима - 2 метра по-малко от междинната годишна стойност за 20-те години до 2020 година

Тазгодишните загуби на алпийски лед, регистрирани даже преди най-големия месец на размразяване август, изненадаха учените до известна степен, защото доста от ледниците към този момент бяха изгубили по-ниско разположените си " муцуни ". Тъй като се бяха отдръпнали нагоре в планината, където температурите са по-ниски, учените смятаха, че е трябвало да бъдат по-добре предпазени.

" Лесно можете да си визиите, че крайните резултати след лятото ще бъдат... забележителна загуба на ледниково покритие в италианските Алпи ", разяснява Марко Джардино, вицепрезидент на Италианския глациологичен комитет.

Данните демонстрират, че Morteratsch губи към 5 сантиметра дневно и към този момент е в по-лошо положение, в сравнение с би било обикновено в края на междинното лято, съгласно данни от GLAMOS и Universite libre Брюксел.

Близкият хладилник Силврета е изгубил към 1 метър повече, в сравнение с в същата точка през 1947 година - най-лошата година в неговата база данни, датираща от 1915 година

Хималайско размразяване

Хималайските ледници също са покрай година с рекордна загуба на лед, споделиха учени. Когато летният сезон на мусоните дойде в региона на Кашмир, да вземем за пример, доста ледници към този момент бяха намалели фрапантно, като техните снежни граници започваха високо в планината, след гореща вълна март-май, белязана от температури с над 48 градуса в Северна Индия.

Експедиция при започване на юни в Химачал Прадеш в Индия откри, че ледникът Чхота Шигри е изгубил огромна част от снежната си завивка. " Най-високата температура от повече от век от март до май явно е оказала своето влияние ", сподели глациологът Мохд Фарук Азам от Индийския софтуерен институт в Индор.

Загуба на " национално завещание "

Изчезващите ледници към този момент заплашват живота и поминъка. По-рано този месец сриване на хладилник на Мармолада в Италия умъртви 11 души. Дни по-късно срутващ се хладилник в планините Тян Шан в източен Киргизстан провокира солидна лавина, изпращайки лед и камъни, препятстващи преминаващите туристи.

Над швейцарското село Саас Фее, пътека, водеща до планинска хижа, в миналото е минавала през лятно снежно поле на върха на ледника Chessjen.

" Сега е прекомерно рисково ", заради риска от падащи камъни, в миналото поддържани от твърдо заледен лед, разяснява хижарят Дарио Анденматен, до момента в който се взира в ялов пейзаж, посипан с ледникови езера. Наблизо се чува грохотът на камъни, падащи от планината.

Жителите на Швейцария се тормозят, че загубите от ледниците ще навредят на стопанската система им. Някои районни ски курорти в Алпите, които разчитат на тези ледници, в този момент ги покриват с бели платнища, с цел да отразяват слънчевата светлина и да понижат топенето.

Швейцарските ледници участват в доста от приказките на страната, а ледникът Алеч се смята за обект на международното завещание на ЮНЕСКО. Загубата на ледниците " значи загуба на националното ни завещание, нашата еднаквост ", споделя екскурзиантът Бернардин Чавайлаз. " Това е тъжно. "
 Ледниците на Земята се оказаха по-малки, в сравнение с се смяташе до момента
Ледниците на Земята се оказаха по-малки, в сравнение с се смяташе до момента

Между 2000 година и 2019 година те са изгубили 5,4 трилиона тона лед
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР