От началото на войната в Украйна в България са влезли

...
От началото на войната в Украйна в България са влезли
Коментари Харесай

В България са влезли близо 70 000 украинци от началото на войната. Останали са по-малко от половината

От началото на войната в Украйна в България са влезнали близо 70 000 украинци. Малко над 33 500 са останали в страната, а една трета от тях са деца. Това заяви вицепремиерът Калина Константинова в събота на брифинг на координационната група, която провежда дейностите на държавните институции за евакуацията и настаняването на идващите в България украинци.

“Това, което ни се случва в България и Европа, се случва за първи път в историята на Европейски Съюз ”, сподели Калина Константинова.

От понеделник, 14 март, ще проработи държавната система за посрещане на украинските бежанци на границата, сподели съветника на премиера Валери Рачев . Тя ще включва приемателни пунктове, където неотложно ще се издават документи на идващите от Украйна, които изискат краткотрайна протекция.

От неделя, 13 март, стартира работа и национална гореща линия на украински. Вече е наличен и държавен портал с информация за идващите украински жители:

Рачев заяви, че множеството украински бежанци, идващи в България, имат място за настаняване. Той добави, че от всички над 33 500 души, останали в страната, 1100 са настанени в държавни и общински бази, 2500 са в хотели, а останалите са настанени в частни домове. По думите му първоначално страната може да обезпечи 40 000 кревати единствено от хотелската база.

Транспортирането на идващите в България ще бъде поето от 12 рейса на Министерството на защитата. В допълнение се работи и с частни превозвачи, а локалните управляващи ще провеждат вътрешното превозване, сподели още Рачев.

Калина Константионова посочи, че за момента средствата, които страната отпуска за настаняване и логистика, идват от държавния бюджет и от бюджетите на общините, само че се разисква е поддръжка от Европейски Съюз за страните, които одобряват бежанци от Украйна.

Вицепремиерът посочи, че помощта от 40 лв. дневно за настаняване и изхранване ще се дава на хотелиерите. Засега не е планувана помощ за притежателите на частни жилища, които настаняват украински жители.

“Плащането ще стартира на 1 април за интервала от 24 февруари до края на март и по-късно всеки месец ще се прави разплащане. Графикът е поместен на уеб страницата на министерството на туризма ”, сподели Валери Рачев.

Войната на Русия против Украйна стартира на 24 февруари. Съобщава се за голям брой бомбардировки на цивилни обекти - жилищни здания, учебни заведения и лечебни заведения, а цивилните жертви са хиляди. Над 2,5 млн. украинци са напуснали страната си. По-голяма част от тях са в прилежащите на Украйна европейски страни - Полша, Унгария, Словакия, Румъния.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР