От началото на тази година ВЕЦ-овете в България са произвели

...
От началото на тази година ВЕЦ-овете в България са произвели
Коментари Харесай

ВЕЦ-овете са произвели с 33% по-малко ток през тази година

От началото на тази година ВЕЦ-овете в България са произвели с един милион мегаватчаса по-малко електрическа енергия, в сравнение с през същия интервал на предходната година. Това е намаляване с 33%, макар че общото произвеждане на ток в страната пораства с 20%, търсенето на електрическа енергия в района е огромно, а цените - рекордно високи.

Имайки поради, че множеството хидроцентрали, които имат значителен принос към енергийната система, са благосъстоятелност на държавната Национална електрическа компания (НЕК), поражда въпросът за какво ВЕЦ-овете не работят повече и пропущат опцията да покачат доста приходите в актуалната обстановка.

Отговорите са най-малко два - по-малко водни запаси и поправки.
Какво става на пазара на ток
Високите цени на електрическата енергия в последната половин година са огромен проблем за бизнеса, само че има и компании, които печелят от това - производителите на ток. НЕК обаче не е от най-активните играчи на българската енергийна борса, като по данни на Електроенергийния систематичен оператор водните централи са генерирали от началото на тази година 2 млн. мВтч при 3 млн. мВтч година по-рано.
Реклама
По данни от Българската самостоятелна енергийна борса през последните седмици НЕК продава тока от водните централи на цени сред 370 и 440 лева на мВтч - каквито са и котировките на пазара от началото на годината. Така единият милион мегаватчаса по-малко създадена сила може да се мери в към 400 млн. лева пропуснати доходи.

НЕК разполага с голям потенциал и централи като ПАВЕЦ " Чаира ", Водноелектрическа централа " Орфей ", Водноелектрическа централа " Момина клисура " и други Някои от тях като " Белмекен " и " Чаира " обаче не работят на цялостен потенциал или изобщо, което безусловно се отразява на крайното салдо на българската енергетика. В доклада за първото тримесечие на НЕК обаче като причина за по-малкото произвеждане се показват и по-малкото превалявания.
Дали вали?
Макар в последните седмици да наподобява, че има прекомерно доста дъжд, в тази ситуация повода за по-слабата работа на ВЕЦ-овете в действителност би могла да се търси в по-малкото превалявания през тази година, в сравнение с през предходната. Статистиката демонстрира, че в страната са паднали към 40% по-малко превалявания от януари до в този момент, най-малко на база на няколко метеостанции, които " Капитал " ревизира.
Реклама
Данните са взети от три градски станции, които се намират близо до множеството Водноелектрическа централа в страната - Кърджали, Сандански, Пазарджик и една планинска станция на вр. Мусала, като се има поради, че най-голяма централизация на огромни ВЕЦ-ове има в рило-родопските масиви.

Най-малко е разминаването във преваляванията на вр. Мусала, където са паднали единствено с 16% по-малко по отношение на предходната година. В региона на Сандански обаче понижението е 67%.

През юни данните са други - макар че още е средата на месеца, към този момент е съвсем достигната нормата от предишния юни. Това може да стане причина за увеличено произвеждане от водните централи в идващите дни.

Със сигурност обаче производството на ток е по-малко и поради изцяло спрялата активност на - през тази година съвсем изобщо не е произвела ток.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Право 3 Компании Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР