От началото на следващата година заплатите на учителите в България

...
От началото на следващата година заплатите на учителите в България
Коментари Харесай

Учителската заплата става 920 лева

От началото на идната година заплатите на учителите в България няма да падат под 920 лв., а тези на шефовете - под границата от 1140 лв.. Също по този начин минималните хонорари на старши учителите ще станат 955 лв., на основните учители - 1005 лв., а на зам.-директорите - 1065 лв..

Тези промени бяха доказани след подписването на Колективния трудов контракт сред профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа " и министъра на образованието Красимир Вълчев за идващите две години, написа money.bg.

Те би трябвало да влязат в действие от 1 януари 2019 година. Ресорният министър обаче позволява, че нарастванията може да бъдат въведени и по-рано - през октомври тази година.

Договорът планува още педагозите да получават три спомагателни наложителни заплащания на 24 май, 15 септември и 1 ноември.

При пенсиониране учители и шефове ще получават 10,5 работни заплати, а 8,5 заплати получават непедагогическите експерти, при отработени 10 години в системата на предучилищното и учебно обучение.

За представително облекло на учителите и шефовете ще бъдат отпускани по 430 лв., а сумата за работно облекло на непедагогическите фрагменти се усилва на 300 лв..

На фона на по-високия предел на минималните заплати в образованието към днешна дата приходите на учителите у нас към момента остават измежду най-ниските в Европа, показва проучване на банката UBS. Според него междинните такива на година на педагозите в София са в границите на малко над 5700 $. Това прави по 478 $ или под 800 лв. месечно.

В проучването се преглеждат и се съпоставят приходите на представители на 15 специалности, работещи в 77 града по света. Данните за тях са събрани сред януари и април 2018 година.

Българската столица се подрежда на 71-во място от всички 77 във връзка с размера на приходите на педагозите, като по този индикатор след нея в Европа и на последното място в класацията е Киев. Непосредствено преди София пък са Ню Делхи и Мексико сити, а малко по-нагоре са Санкт Петербург и Букурещ.

Според UBS най-големи приходи имат учителите в Люксембург - над 109 200 $ годишно. Това прави повече от 9000 $ или над 7700 евро на месец. След тях в топ 5 влизат още Женева, Цюрих, Ню йорк и Франкфурт, където приходите на педагозите са над 5700 $ или повече от 4800 евро месечно.

В Югоизточна Европа най-добре платени се оказват учителите в Атина. По този индикатор гръцката столица е на 38-мо място, а малко след нея на 41-во място е Любляна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР