От началото на руската инвазия в Украйна пшеницата в семейната

...
От началото на руската инвазия в Украйна пшеницата в семейната
Коментари Харесай

В ЕС: Това е страшно, досега не се е случвало подобно нещо

От началото на съветската инвазия в Украйна пшеницата в фамилната мелница на Жулиен Буржуа в Централна Франция е поскъпнала с повече от 30%. Електроенергията, нужна за действието ѝ, е поскъпнала три пъти. Дори цената на хартията за пакетиране се е нараснала внезапно. Всичко това оскъпява и хляба, написа " Ню Йорк Таймс ".

" Инфлацията е извънредно жестока ", оплаква се Буржуа. Неотдавна той прикани хилядите пекарни, за които неговата компания " Мулен Буржуа " доставя брашно, да покачат цената на емблематичната френска багета с 10 евроцента от сегашните 1-1,30 евро, с цел да компенсират увеличените разноски.

" Потребителите към момента могат да си разрешат да заплащат повече, само че цените няма да спрат дотук ", споделя Буржуа: " Това е тревожно. Във Франция багетите към този момент са поскъпнали с повече от 8%. Помним, че имахме гражданска война поради скъпия самун ".

Има признаци, че инфлацията в Европа се утежнява. Според нови данни от сряда, потребителските цени са се повишили с съвсем 11% в Европейския съюз и с 10,1% в Обединеното кралство през септември. Цените на питателните артикули са нарастнали с съвсем 16% в Европейски Съюз и с повече от 14% в Обединеното кралство, а цените на силата - с съвсем 40% и от двете страни на Ламанша.



Инфлацията не понижава, а цената на един елементарен самун става все по-тревожна. По данни на Евростат главните артикули в никакъв случай не са били по-скъпи, а цените са се повишили с съвсем 19% за една година - най-големият скок в историята на Европейски Съюз.

Конфликтът в Украйна е главната причина за това нарастване - той е раздрусал енергийните пазари и е повишил цените на зърното, маслодайните семена и торовете.



Високите потребителски цени са проблем и в Съединени американски щати. Инфлацията продължава да бъде най-висока от четири десетилетия насам, макар опитите на Федералния запас да охлади стопанската система. В Съединени американски щати цените на хляба са се повишили с 15% спрямо предходната година.

Инфлацията поражда опасения измежду политици и икономисти, че повишението на цените се ускорява и ще бъде все по-трудно да бъде овладяно. Хранителните компании търпят загуби. В сряда международният колос " Нестле " заяви, че е повишил цените с 9,5% през третото тримесечие в съпоставяне със същия интервал на предходната година.



Когато цената на хляба се увеличи, хората незабавно го усещат. По данни на Евростат най-силен напън е бил усетен в страните, намиращи се наоколо до зоната на спора, изключително в Унгария, където цената на елементарния самун се е повишила със 77% през септември. В Хърватия, Естония, Латвия, Литва, Полша и Словакия цените на хляба са се повишили с повече от 30%.

Вълната е засегнала и Германия, където цените на хляба са се повишили с повече от 18% през годината, а общата инфлация е достигнала двуцифрени стойности и през септември е 10,9%.

Проблемите се задълбочават заради готовността на Русия да изнудва страните, които поддържат Украйна, с доставките на енергийни запаси.

В Нидерландия редица пекарни са затворени от края на лятото поради скъпата електрическа енергия. Хлебозаводите в Белгия също покачват цените си, а всеки десети към този момент не работи, като до края на годината ще бъдат затворени още предприятия.

Вайдас Баранаускас в Северна Литва се пробва да избегне тази орис. За да пести електрическа енергия, той е покрил покрива със слънчеви панели. Но зимата наближава и слънчевата светлина отслабва, а електрическата енергия е с 500% по-скъпа, в сравнение с преди година.



" Никога до момента не се е случвало сходно нещо ", споделя Баранаускас.

Дори промишлените пекарни не са застраховани. Големите европейски супермаркети продават големи количества самун и се пробват изкуствено да понижат цените, с цел да привлекат клиенти. Дълго време те се договаряха с доставчиците си, само че общите високи цени ги принудиха да лимитират тези практики.

Инфлацията се отрази тежко на европейските бизнесмени. Все по-трудно става и за служащите - те желаят по-високи заплати, с цел да свържат двата края.

Цените надали ще се намалят, предизвестява Йохан Сондерс, президент на Европейската федерация на доставчиците на хлебни произведения " Федима ".

" За първи път от доста години насам следим инфлационни резултати върху главните храни ", споделя Сондерс: " Това е ужасно, тъй като е дълготрайно и ще бъде мъчно да се понижат цените ".

Буржуа се приготвя тъкмо за това. Той отбелязва, че боевете към този момент са попречили на украинските фермери да приберат цялата годишна продукция до идната година:

  " Нашите ориси са тясно свързани с спора. Ако това продължи, зърното ще бъде скъпо още дълго време. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР