От началото на пандемията от коронавирус около 45 хил. италианци

...
Коментари Харесай

Пандемията връща италиански професионалисти обратно в южните райони и в страната

От началото на пандемията от ковид към 45 хиляди италианци са се върнали от богатите северни региони в южните елементи на страната, демонстрира проучване от предходната година. Според друго изследване, вземащо поради и италианците, които се връщат от чужбина, цифрата нараства до 100 хиляди души.

Пандемията и в следствие станалата по-честа работа от у дома значително са причина за тази наклонност, написа Politico. При това освен за Италия, а и за други южноевропейски държавни управления. Предизвикателството пред тях в този момент е да трансфорат тези краткотрайни релокации в непрекъснати.
" Изтичане на мозъци "
Заради финансовата рецесия от 2009 година Южна Европа изгуби стотици хиляди свои жители, огромна част от които млади и образовани, само че предпочели да търсят по-добри благоприятни условия в по-богати страни. На Италия това " приключване на мозъци " коства 800 хиляди души, а от това страната губи по 14 милиарда евро на година. Същевременно 2 млн. италианци от по-бедните южни райони се местят на север, което единствено усилва икономическото разделяне.

От години италиански държавни начинания като " Аз оставам на Юг " пробват да убедят младите експерти да се върнат в южните елементи, като им оферират данъчни облекчения и други тласъци. Но неприятната инфраструктура, неналичието на тактика за справяне с младежката безработица и по-малкото благоприятни условия за развиване саботираха тези старания.

Пандемията е на път да промени това, защото доста чиновници в този момент вземат решение да се върнат вкъщи поради отдалечената работа. Жителите на Южна Италия се възползват от опцията и през март 2020 година група млади сицилианци основава организацията " Работа на Юг ", целяща построяването на мрежа от експерти и по-добра техническа инфраструктура, с цел да бъдат привлечени гении освен по време на пандемията, а и по-късно. През последните месеци организацията работи по задания като подобряването на превоза и по-бърз интернет, с цел да в профил проблемите, възпиращи младите и образованите да се открият в региона.
Нужда от дълбоки структурни промени
Пандемията разкрива и различен капацитет за южните страни, а точно привличането на чужденци. Пример за това е английският дизайнер Пол Томсън, който споделя, че е избягал от локдауна в Лондон и от Brexit, като се е преместил в Палермо, когато Италия е вдигнала първата противоепидемична обсада в края на пролетта на предходната година. Той е един от хилядите британци, които са се открили в южните региони на Европа от март 2020 година насам, като съгласно някои данни броя им надминава 6700 души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР