От началото на пандемията културният сектор е един от най-силно

...
От началото на пандемията културният сектор е един от най-силно
Коментари Харесай

Култура в пандемията: Световни музеи може да продадат експонатите си

От началото на пандемията културният бранш е един от най-силно засегнатите в международен мащаб. Музеи, галерии и институти в региона на изкуството търпят съществени финансови провали поради ограничаващите ограничения против ковид – остават без гости месеци наред. Дори и с държавна помощ, културните средища се борят за оцеляването си.

Един от най-големите музеи за изкуство в света – „ Метрополитън “ в Ню Йорк, обмисля да предприеме крайни ограничения – да се раздели с част от експонатите си. Въпреки че бяха съкратени 400 работни места, откакто обстановката се утежни през април предходната година, музеят има дупка в бюджета си в размер на 150 млн. $. Това е и повода управлението да провежда аукцион с творби на изкуството.

Както и от време на време вършат музеите, на кураторите им следва да оценят творбите на изкуството в своите отдели и да отсеят кои притежания на музея „ Метрополитън “ се дублират или пък са изместени от по-добри и кои рядко или по-вероятно в никакъв случай не са показвани. Именно те ще отидат на търг.

До скоро музеите можеха да продават творби на изкуството само с цел да закупят нови такива. Заради пандемията Асоциацията на шефовете на музеите за изкуство в Америка реши да смекчи това предписание като разреши на музеите да употребяват приходите от съответни продажби, с цел да покрият оперативните си разноски за поддръжка на сбирките и заплати на чиновниците в границите на идващите две години.

Бруклинският музей и Балтиморският музей на изкуството са измежду музеите в Съединени американски щати, които към този момент са се възползвали от измененията в разпоредбите за финансови приходи от продажбата на изкуство и набират сполучливо финансови средства от аукционите за изкуство. Тенденцията може да напусне рамките на Съединени американски щати – „ Зютдойчецайтунг “ разяснява в собствен материал по тематиката, че сходно развиване не изключено и в Германия.

„ Опасността е че продаването на творби на изкуството за покриване на оперативните разноски може да се трансформира в норма, изключително в случай че водещи музеи като „ Метрополитън “ последват примера”, предизвести в обществените мрежи някогашният шеф на музея.

Наследникът му на поста Макс Холейн изясни в изявление пред Националното публично радио в Америка, че посещаемостта на музея е надалеч по-ниска от колкото преди пандемията и ще продължи да е по този начин даже и откакто паднат ограниченията и рестриктивните мерки. Поради тази причина Холейн счита, че в тези времена всички разновидности би трябвало да бъдат вероятни.

По думите му сбирките въпреки всичко ще се обогатят и с нови експонати, само че няма да е с темповете, с които това се е случвало преди пандемията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР